Svenglish: Vecka 24 - Subtila skillnader - spelar storleken roll?
Så vad har du fått reda på? Vad är skillnaderna mellan England och Sverige? Folk frågar och frågar, men ju längre jag kommer med Svenglish-projektet desto svårarare blir det att svara.
Förutom de självklara skillnaderna som klimatet (det snöade igår i Stockholm!) så är det de mer subtila skillnaderna som jag tycker är intressanta. De kan vara svåra att upptäcka, men igår fick jag reda på att storleken har betydelse - eller inte.
Jag var på ett film/poesi/musik-evenemang med min värd och jag skulle beställa vin i baren. ’Vill du ha ett stort eller litet glas?’ frågade jag. Min värd tittade på mig, förstod inte riktigt. I Sverige finns det bara en storlek när du beställer vin, i allmänhet är det ett stort glas. Om du beställer vin i England har du nästan alltid ett val mellan 125/175 ml eller 250 ml.
Det är samma sak med öl. Jag var ute på en bar när jag bodde i Malmö och min värd frågade om jag ville ha en till öl. ’Jag vet inte,’ sa jag. ’Kanske en halv.’ Min värd såg förvirrad ut. I Sverige finns det bara en storlek: ”en stor stark”. I alla fall så finns det inte ”halva öl”. (Förutom om du går på en engelsk eller irländsk pub kanske.)
Så vad säger det här om kulturerna då? Att engelsmännen är mer nyanserade med sina olika storlekar? Att svenskarna vill bli fullare? Eller är det så att engelsmännen är mer petiga och kinkiga som bryr sig om storleken? Personligen så saknar jag att kunna beställa ett litet glas vin eller en halv öl, för ibland är ett stort glass eller en stor öl för mycket, speciellt i slutet av kvällen.
Svenglish: Vecka 23 - Det kollektiva livet
Den här veckan bor jag i det första och enda kollektivet under min Svenglish-resa. Fyra vuxna (fem med mig), två barn, en katt och en häst ingår i hushållet. Huset är från 1850-talet och ligger på landet utanför Umeå. Skogen finns överallt och det är ganska nära till havet. Varje dag serveras det vegansk mat. Ibland äter alla tillsammans, ibland äter de var för sig. Det finns en ”städsnurra” för att dela upp syssslorna, men den används inte längre. Trots det är det så välstädat det kan bli med småbarn i huset. Det är inte alls lika kaotiskt som i Lukas Moodysons film Tillsammans ...
I England bodde jag i några hushåll där det bodde fyra-fem personer, men för den skull var det inga kollektiv. Bara för att man bor med fler än en person som inte är familj eller vänner blir det inte automatiskt ett kollektiv. I England, åtminstonde i Brighton och andra strörre städer bor folk ihop för att de måste. Inte bara när de är studenter utan även när de kommer upp i 40-50årsåldern. Det är vanligt att personer som inte alls känner varandra innan skriver på hyreskontrakt ihop.
I Sverige är det mycket vanligare att folk bor själva och om man bor ihop med någon så väljer man oftast att göra det, och då är det inte främst av ekonomiska skäl som jag upplevde i England. Det finns kollektiv (communites) i England också såklart och liksom i Sverige är de ofta baserade runt någon politisk eller spirituell ideologi. Men vad jag försöker komma fram till är att i Sverige är det inte lika vanligt att man bor ihop med många personer om det inte är ett kollektiv och folk här är snabba att kalla alla hushåll med fler än två personer för kollektiv även om det inte är det. (På engelska finns ju orden flatmate och housemate: "lägenhetspolare" och "huspolare" som inte finns på svenska.)
Så vad är det då som gör ett kollektiv till ett kollektiv? Varför räcker det inte med att bo ihop med många människor? Jag har ännu inget riktigt bra svar, men just det här med att ha samma ideologier och värderingar verkar vara en förutsättning. Min värd som är vänsterorienterad skulle inte kunna tänka sig att bo med högermänniskor även om hon kan ha givande diskussioner när hon träffar dem ute. Hon skulle inte heller kunna bo med folk som äter kött hemma. Varför är det nästan alltid vänstermänniskor och väldigt ofta vegetarianer som bor i kollektiv då? Varför har moderater och köttätare inte upptäckt den kollektiva boendeformen?
Jag är nu inne på min tjugotredje Svenglish-vecka och har bott med så många olika personer på olika ställen att jag tror jag behöver bo helt själv i ett halvår bara för att ta reda på vad jag själv har för livsstil och vanor. I hela mitt liv har jag anpassat mig så mycket efter de jag bor med att jag inte vet om jag är ordningssam eller stökig, om jag är morgonpigg eller kvällstrött. Fast efter att jag har provat att bo själv är jag inte främmande för kollektiv. Om jag bara har ett rum där jag kan stänga in mig och skriva brukar det funka. Det är ganska skönt att ha människor omkring sig, att kunna välja om jag vill vara social eller ensam. Och om folk har barn finns det extra barnvakter. (Oj vad jag inte gillar det ordet förresten. Barn-vakt. Att vakta någon låter inte bra!)
Den här veckan har jag inget eget rum. Men jag har fått en skärmvägg så att jag får lite privatliv eftersom folk springer förbi min sovplats titt som tätt när de ska på toa. Sammanfattat har det varit en varierande vecka. Igår var jag uppe på hästryggen och häromdan var jag först på Öppna Förskolan och sen var jag med när mina värdar repade med sitt punkband. Imorgon ska jag på designutställning och jag har upptäckt att de säljer god vegansk korv på Pressbyrån här.
FOR MORE INFO (IN ENGLISH) PLEASE CLICK HERE
Svenglish: Vecka 22 - Uppe i Umeå
Om någon hade sagt till mig för ett år sen, då jag fortfarande inte hade kommit på Svenglish-idéen, att jag om ett år skulle befinna mig i Umeå och följa en arkeolog i en vecka skulle jag ha skrattat.
Jag var dum nog att åka till Björkarnas Stad utan vinterjacka och med kängor som läcker, så det första jag fick göra var att shoppa gummistövlar med fleecesulor. Årstiderna märks mycket tydligare i Sverige än i England, kanske för att det finns mer träd. Jag har aldrig varit så här facinerad av hösten förut, jag kan inte sluta titta på löven som skiftar i gult, orange och rött. Just årstiderna är något som många av de jag bott hos skulle sakna om de bodde utomlands, men förra veckans värd sa att det skulle räcka med vinter vartannat år ...
Utan det här projektet hade jag troligen aldrig hamnat så här långt norrut. Det märktes redan när jag bytte tåg i Sundsvall: luften låg som en isridå på perrongen. Lite som att resa från södra England till Skottland. Och det känns som om jag är lika långt ifrån min hemtrakt i Småland som när jag är i England. Faktum är att det tar ungfär lika lång tid att resa från Nässjö till Umeå som att resa från Nässjö till Brighton.
Tempot är lugnare här. Folk pratar långsammare och säger ”fara” istället för att ”åka”, det låter som om att de ska på en lång resa varje gång de ska hälsa på en kompis. Troligen för att det är så mycket avstånd här uppe. Jag har även fått lära mig ett nytt ord: ”he” som inte betyder ”han” som på engelska: det betyder ”ställa, sätta, lägga”, som engelskans ”put”.
Hur är det att följa en arkeolog då? Jo, lite som att umgås med en levande historiebok. Jag har följt med och tittat på utgrävningsplatser där de har hittat anläggningar med kokgropar, antagligen från järnåldern. Men nästa vecka kanske frosten kommer och då blir det svårt att gräva. Nu ska vi ut på myren och plocka tranbär!
P.S. Jag stannar en vecka till i Norrland - då ska jag bo i kollektiv lite utanför Umeå. D.S.
Svenglish: Vecka21 - Gud = Utomjordingar?
Förutom att vi mediterade, tittade på videoklipp om UFOn och framtida teknologi hade vi väldigt kul. (Se bilden.) Att tävla i stövelkast är inte särskilt högteknologiskt, men raelianerna är så fredliga att de glömde att räkna poäng ...
På kvällen gick vi upp för slalombacken för att titta på himlen. Jag såg mitt livs första stjärnfall, och min värd sa att för honom är det inte viktigt att se ett UFO; han tror att de finns där ute i vilket fall som helst, men att utomjordingarna har bättre saker för sig än att flyga förbi jorden hela tiden.
Raelianerna tror att det kommer bli möjligt för oss människor att skapa liv, både här på jorden och även på andra planeter i en inte alltför avlägsen framtid. Kanske att jag borde bosätta mig på en annan planet så att jag slipper välja mellan Sverige och England!
Klicka här för att läsa mer om Raeliska Rörelsen
Klicka här för att läsa mer om Paradism - ett arbetsfritt samhälle
FOR MORE INFO ABOUT SWENGLISH (IN ENGLISH) PLEASE CLICK HERE
P.S. Det har redan skapats enklare liv på jorden på konstgjord väg. I maj 2010 skapade en grupp forskare vid J Craig Venter Institute en ny fungerande dna-kod, som introducerades i en cell. D.S.
KÄLLOR
"VENTER CREATES FIRST SYNTHETIC SELF-REPLICATING BACTERIA FROM SCRATCH"
'Artificial life' breakthrough announced by scientists
Svenglish: Vecka21 - Gästbloggare hos Västra Götalandsregionen
Svenglish: Vecka21- Älgar och Xbox
Under Vecka10 av mitt Svenglish projekt tyckte jag att det var lustigt att den engelska familjen jag bodde hos tog med mig till en brittisk ”vildpark”, men de vildaste engelska djuren vi såg var uttrar och bävrar. Nu bor jag i Lilla Edet, bara en timma utanför Göteborg och på skogspromenaden som min värd tog med mig på såg vi två älgar! (En mor och en kalv.)
Det här är Vecka21 totalt och sjätte veckan av min svenska resa; precis som Vecka6 i England fick jag prova något nytt ... Min engelska värd lät mig spela ett krigsspel på datorn, men min svenska värd lät mig testa på ett Xbox-spel där jag åkte flotte nedför en flod och använde hela kroppen. Min värd håller på med den här aktiviteten som ett substitut för träning på vintern när det är för kallt och för mycket snö för att springa i skogen.