Frågor & Svar - utmaning från Johanna Wistrand (Författarcoachen)

Har fått en utmaning av Johanna Wistrand att svara på följande (ganska ointressanta) frågor:

Vilken mat äter du ofta?
Tänkte skriva fil och yoghurt, men idag träffade jag en hudspecialist som avrådde mig från mjölkprodukter ...

 När du är på kalas, är du den person som sitter eller hjälper du till att duka av?
Hm, jag sitter ofta kvar. Duka av måste man alltid göra hemma ...

 Var sitter du helst när du bloggar?
Framför datorn. Vem kom på de här frågorna???

 Köper du ofta Triss?

Nej, men mormor brukar ge mig Trisslotter i julklapp. Det mesta jag har vunnit är typ 100 spänn ...

 Vilket land eller stad har varit din bästa semester?
Sommaren 2003 i Brighton med Sara slår allt! Sex, drugs & rock n' roll i överflöd ;=)

 Vilken TV-kanal tittar du mest på?
Ingen!!! Tittar bara på TV under tvång eller när någon skriker "Bob Hansson är på TV" eller nåt liknande


Jag utmanar Svintosara, Annalivet, Ängeln och Sandra.
Reglerna:Svara på alla frågor. Välj ut 4 personer som du vill ska svara och utmana dem i deras bloggar, be dem läsa din. Låt personen som utmanade dig veta när du svarat på utmaningen. Obs! Jag blir inte sur om ni inte vill :-)

Att skriva dagbok i tredje person är schizofrent (enligt Peter Barlach)

Hon åkte på bokmässan i Göteborg. Hennes andra. Hon hoppas att det kommer att bli en femtioandra. Hon åkte på bokmässan med eldrött hår och bläckfläckiga byxor och en massa ångest för sin problemhy. Hon åkte på bokmässan för att synas. Men hon ville också se andra.

På tåget från Nässjö till Göteborg läste hon Amanda Svenssons ”Hey Dolly”. Anledningen att hon läste denna bok är att huvudpersonen i hennes egen debutroman ”Punkindustriell hårdrockare med attityd” heter just Amanda Svensson.

Den första personen hon ville se och fick se var Linda Olsson som har skrivit ”Nu vill jag sjunga dig milda sånger” och ”Sonat till Mirjam”. Hon gillar Linda Olsson för att hon skriver på engelska och gör det mycket bra. Louise skriver också på engelska nu. En annan anlednng till att hon gillar Linda Olsson är att hon bor i Auckland på Nya Zealand, dit Louise ska i november. Kankse blir det en fika.Sen fick hon se Sara Johansson. En ung kvinna som håller på att skriva ett mästerverk som ännu är  hemligt. På årets mässa jobbade Sara i Nicotexts monter. (bilden ovan). En monter som var granne med Författarhusets monter. Vännerna vinkade till varandra. Om någon tycker att Sara Johansson låter bekant beror det bara på att Louises roman är tillägnad till henne.

Hon fick också se the one and only Linda Skugge som mannekängade förbi i svarta höga stövlar och var snyggare och tuffare än någonsin. Louise vågade inte säga hej. Blä!!!Efter några timmars hängande i montern och ett par sålda böcker gick hon och lyssnade på tidigare Amanda Svensson (bilden ovan) som pratade om sin Dollybok. Det var intressant och Louise uttryckte sin beundran.

Fredagen avslutades med mingel i Författarcentrums monter där hon fick ansikten på namn som hon tidigare bara kände till genom email. Kalle som täljer slangbellor och har ett svårstavat efternamn var där. Ett glas mingelvin på slutet av dagen satt fint efter två vita veckor. (Ett beslut som togs efter att ha varit ute i Nässjö City.)Och så var det lördag. The big day. Då Louise blev intervjuad på Författarförbundets scen (bilden ovan) med anledningen av Slangbellevinsten. Nominerade Peter Barlach blev också intervjuad. Hon som ställde frågor var vinnaren av den första slangbellan – Ylva Karlsson. Intervjun handlade om det självbiografiska temat i romanerna och vad det hade för betydelse. Louise försökte vara så slingrig som möjligt. Efteråt fick hon träffa ett fan. En Malin som ville ha signerad bok. En Malin som var jättegullig i sin egna stil. En och annan Nässjöbo och Eksjöbo dök också upp.Eftermiddagens höjdpunkt var Anna Jörgensdotter – författarinnan till bl a ”Pappa Pralin” och ”Homecoming Queen”. (bilden ovan) Hon befann sig i Gävles monter och Louise gick dit och sa ”hej du är min idol”. Anna blev glad och Louise blev ännu gladare.Ett par lösryckta timmar senare lyssnade hon på Bob Hansson som pratade om kärlek. Det är för tidigt för Louise att ha en uppfattning om vad hon egentligen tyckte om denna Bobstund. Mest är hon nog avundsjuk för att Bob fick vara med på TV och prata om sitt hår. Men ännu mera är det nog kärlek för att Bob är Bob och sätter ord på allt som alla borde sätta ord på men inte gör det.

Uppspelt efter dagens intervju ville Louise ut och svira. Men det var lika bra att det inte blev något av detta. En kvarterskrog i närheten av Torp räckte gott nog. Med Sara som sällskap kan man ha lika kul på toaletten som i Haga eller på Järntroget eller var man nu ska gå ut i Göteborg.

So ... Sunday ... En avslagen dag som blev mindre avslagen av att Anna Jörgensdotter läste dikter i Etc-montern som var en annan av Författarhusets grannar. Och Anna inhandlade ett ex av PIHMA !!!

Louise avslutade mässan med att söka upp Författarcoachen Johanna Wistrand som har blivt en bloggvän. Johanna har precis kommit ut med eboken ”Skriv boken” där Louise medverkar med en essä om att ta skrivandet på allvar.Fast innan det var dags att åka hem i förtid med mamma och pappa sa Louise hejdå till Stellan och Marianne (skakiga bilden ovan)  på Författarhuset och tackade dem för en fin mässa. Den andra. Hon får se vem som lever till den femtioandra.

Nu är hon hemma och vet inte vad hon ska ta sig till när det inte springer folk överallt. Hon försöker tänka på det som finns under ytan. Inte bara kläder och frisyrer. Att läsa en dikt av Anna Jörgensdotter kanske hjälper. Att hitta det som finns inuti böckerna.

PIHMA - ett år sen debuten

GRATTIS PÅ 1-ÅRSDAGENI dagarna är det ett år sedan PIHMA släpptes ... mycket har hänt under ett år ...

* Release-fest på Grekiska Tavernan i Midsommarkransen

*Officiellt släpp i samband med bokmässan

*Signering på Bokia i Nässjö

*Medverkan på TV: Smålandsnytt & Eftersnack

*Intervjuer med tidningar runt om i Småland

*Intervju Radio Jönköping

*Recensioner från tidningar i hela Sverige

*Föreläsningar på bibliotek och Rotaryklubb och Zontaklubb i Nässjö

*BUS (Barn- och ungdomssektionen på Författarförbundet) Julfest

*Författarbesök på gymnaiseskolor, högstadium och folkhögskolor (främst i Småland)

*Nominerad till Slangbellan - vann Slangbellan för bästa barn-&ungdomsdebut

*Recension i Svenska Dagbladet

*Omnämnd på SVT - kulturnyheterna

*Intervjuer i "Författaren" och "Tidningen Folkhögskolan"

*Första upplagan slutsåld, andra upplaga tryckt

*Översättning till danska


Om du har orkat läsa så här långt kanske du tänker "oj vilken tur hon har haft". Kanske känner du dig till och med lite avundsjuk. (Det skulle jag gjort ;=) Men vad de flesta inte vet är att det är GRYMT HÅRT ARBETE, speciellt när man är utgiven på ett litet förlag som Författarhuset. Det finns inte möjlighet för stora PR-kampanjer a la Bonniers. Anledningen till att jag blev recenserad i så många tidningar var att jag ringde runt och "tjatade". Även om Författarhuset skickat ut en hel del recensionsexemplar är det många journalister som bara recenserar de mest kända författarna. Samma sak med skolbesöken. Jag har fått ringa och bjuda in mig själv. Vilket kan vara otroligt knäckande när man får nej efter nej innan det där ja-et kommer ... Knäckande är det också att gå in bokaffärer och be dem köpa in min bok. (Igen: bokhandlare är rädda för att ta hem böcker från små förlag.) Lite roligare har det varit att gå på poetry slams eller öppna scener för poesi och framföra bokens enda dikt "En helvetes massa hål" ...

Trots denna lilla klagosång har det hårda arbetet verkligen lönat sig. Eller kanske är det bara tack vare att jag vann Slangbellan ... I år får jag betalt för att medverka på bokmässan, plus att jag kommer bli intervjuad på Författarförbundets scen. I oktober får jag betalt för att medverka på en annan mässa: "Litteralund". Nu kontaktar tidningar och skolor mig istället för tvärtom ...


Tack i tusenfalt för tiotusende gången till alla som har hejat på mig. Ni vet vilka ni är. ( R.I.P.  Farmor, Greken, Eva.)
Idag träffade jag en kille i Stadsparken i Nässjö som blev impad över att jag skrivit en bok. Han skulle också vilja skriva en bok. Men han sa att det var för jobbigt.
 "Jag skulle bara vilja prata och så kunde någon annan skriva ner det åt mig ..."

Han skulle bara veta att det jobbiga är inte att skriva boken. Det jobbiga är att visa den för världen. Hur ska någon kunna tycka något om en bok om de inte ens vet att den finns?


Till dig som ska på bokmässan: klicka här för att se mitt program.

A new beginnning.

Ett djupt andetag ...
det är tisdag. Klockan är tjugo över tio på morgonen.

Jag sitter vid köksbordet med min laptop,
utsikt mot äppelträd.
Nico sjunger på stereon.

Jag är redo att börja,
börja på riktigt
med mitt andra utkast/second draft/andra version/whatever
av min engelska roman med arbetsnamnet "Natalie".


Stort tack till Faster och Sara och alla andra som har erbjudit sig att läsa och hjälpa till. Men jag behöver skriva bakom stängda dörrar ett tag till. Måste utforska mina egna idéer innan de blir sönderanalyserade av andras ögon ...
Den som väntar på något gott ...

Det här ska bli en bok !Under de tre senaste dagarna har jag läst en massa A4-sidor med text
det är för tidigt att kalla det bok
men det ska bli en bok

Det är bara så himla svårt att veta om det är en bra bok eller inte
alla har ju olika tycke och smak
men att förhålla sig till sin egen text kan vara knepigt

Jag märker att jag tycker att det jag har skrivit är skitbra på förmiddagen
men framåt eftermiddagen tycker jag att det är tråkigt
det kanske bara beror på att jag är mer "alert" när jag börjar läsa
och blir trött i ögonen efter några timmar ...

Men en bra roman ska ju kunna fånga
även om man är trött ...

Aaaahhh det är så svårt
och jag är alldeles ivrig och förfärad på samma gång
hoppar upp och ner och sliter mitt hår

(ja författare är galna det är sant!)

Jag kommer på nya infallsvinklar
vill förenkla det hela
göra det mindre magiskt
och mer realistiskt.


Jag hoppas på att sova mycket i helgen och att saker ska komma till mig i mina drömmar
blev inspirerad av Bruno K Öijer som jag såg på Babel igår


Jag var även i Jönköping igår. Klicka här.


Utskrift

Jag sitter och lyssnar på skrivaren som spottar ur sig sidor
sidor fyllda av mig

Sidor fyllda med ord och meningar som har bildat
kapitel och delar

En roman
(Ett första utkast, a first draft, en första version - vad är "den rätta" beteckningen?)

Min första roman på engelska

Jag har snackat om det länge
att jag ska börja på andra utkastet, second draft, andra versionen

En början är att skriva ut och läsa igenom

Fördelen med att bo hemma ett tag igen
är att det finns skrivare
sämre för miljön - bättre för skapandet
ord på papper kan inte bytas mot ord på skärm.


Min bror sa att min blogg blivit opersonlig, fragmentarisk och full av länkar till annat

Jag hade tänkt sätta in en bild på en skrivare
men alla vet hur en sån ser ut

Om ni vill veta mer personliga saker
som t ex hur jag kände mig när klockan ringde kl 6.45
eller vilken färg jag har på nagellacket så får ni mäjla
det är också skillnad på personlig och privat.

Idag var jag i Tranås - läs mer här.

Hej Nässjö!Miljöombyte

Hav mot damm
avgaser mot frisk luft
pojkvän mot föräldrar
te mot kaffe

Engelska mot svenska
hemma men borta.

Bye Brighton ...Så kommer man fram till den dagen
som kändes långt borta
när man landade

men nu är den där
dagen före jag åker till Sverige
för ännu en bokhöst

Jag har slutit cirklar
skickade precis iväg sista delen av Natalie (mitt roman-projekt)
till WoW (min feed back grupp)

Jag håller på att bli rosa igen
väntar på att skölja ur färgen

De senaste två veckorna har varit
fyllda av hejdå

See you soon.


p.s. planen är att bo i Nässjö i ca 2 månader, besöka skolor och bibliotek och mässor för att prata om PIHMA - en liten bokturné med andra ord. sen flyger jag iväg igen. 10 nov bär det av till Nya Zeeland i X antal månader ... sen får vi se vad som händer. antagligen Brighton igen. I love it. d.s.


jag skriver igen ...

jag mår bättre när skrivandet finns där
även om det ibland bara är i form av redigering
julia cameron har ett motto att göra något kreativt varje dag
även om man "inte har tid"
kan man trycka in saker under kvartar
en dagboksanteckning
en genomläsning av en novell man behöver omarbeta
och hjärnan
hur den tänker annorlunda när den är i ett kreativt tillstånd
promenader med meningar som formuleras
idag
skrev jag i huvudet
"I live next door to fun and games
forget that I'm pretty"
kanske går det vidare
kanske inte
men jag tänker
jag finns

läs mer här

läs en ny dikt här

RSS 2.0