Ännu mera sluttamp...

Ja, jag är ivrig idag. Men jag måste sammanfatta vad jag har gjort för att kunna fortsätta.

ALLA FÖRSLAG OCH ALLA KOMMENTARER ANGÅENDE SISTA DELEN och även TIPS PÅ  SLUT AV BÖCKER I ALLMÄNHET UPPSKATTAS!!!

Sara, du har rätt i att det är det STORA i det LILLA som räknas. Har tänkt mycket på att det kanske är ett pris man måste betala för att vara snygg och cool...

Skrattade gott åt Lottas förslag att Danny skulle få vårtor på snoppen och skära bort dem själv... hahaha. Jo, han behöver straffas mer. Men jag har en annan plan som har med knivar att göra...

En annan grej: I FÖRSVUNNEN- kapitlet tänkte jag hinta att mamman och pappan och Gunilla har varit på bussresa till Prag tillsammans. (bild på kylskåpet) Att de liksom har blivit polare alla tre. Pappan uppskattar Gunillas sällskap (som kompis alltså) lika mycket som mamman men skulle aldrig erkänna det.

Tanken med att pappan dyker upp utanför studievägledaren är att han själv vill söka till högskolan. Följer upp Annas tips att förstärka Amandas ånger över att hon rivit sönder ansökningsblanketten...Efter spriten

DUBBELSÄNG (kapitlet som tidigare hette INTE OM MAN BOR I NÄSSJÖ) Amanda vaknar upp i sina föräldrars dubbelsäng efter studentfesten. Här har jag lagt in mer ångest, att Amanda fattar vad det innebär att hon har rivit sönder sin högskoleansökan. (tack för tips Anna!) Tänk om hon blir fast med föräldrarna resten av livet!

(jag har strukit DEN VITA MARDRÖMMEN istället följer:)

ONT OM LEDIGA PARKBÄNKAR. Amanda ringer Marie för att höra vad som egentligen hände på festen. Det visar sig att Amanda försökte skada sig igen med Jontes nyckel. Både Gunilla och Marie kommer på fika. Gunilla lovar att hjälpa till med Amandas balklännng. Distraktion medan Kim är borta. Marie tvingar Amanda att lämna nyckeln till Jonte. Filosofi i stadsparken.

Fler slutsuckar

(mycket är sig likt, mest har jag flyttat om och förkortat men även lagt till vissa draman)

LITE VÄL SERIÖS har jag döpt om till ÄRREN VÄDJAR OCH TALAR. Marie utnyttjar sin sårbarhet och övertalar Amanda att gå på studentbalen med henne och övertalar även sin syster Karin att köpa sprit.
Detta är ett kapitel där många sluttrådar trasslas ihop. Det är balövning på gympan och Josefin har på sig en stor plufsig T-shirt som hon har fått av sin tjugofemåring.
I cafeterian är det stoj och prata om studentfest och högskoleansökan. Amanda läser Smålandstidningen och saknar Kims artiklar. Pappan kommer ut från studievägledarens kontor.

MER ELLER MINDRE GRÅTT. Nytt kapitel. Amanda river sönder sin högskoleansökan och postar inte Jontes nyckel. Hon blir inbjuden till Gunilla som vill ha hjälp med att ringa till Eddie. Men Eddie vet inte heller var Kim är. Amanda lämnar en gråtande Gunilla och upptäcker en påse på dörren till sitt rum. Jonte har lämnat tillbaka hennes BH.

TITTA INTE BAKÅT. Förfest hos Marie i Anneberg innan studentfest. De diskuterar slutet med Jonte och Tompa. Amanda försöker skada sig med Jontes nyckel, men ångrar sig när hon tänker på Maries rakbladssamling. När de kommer till Nässjö ser hon Jonte hand i hand med Dannys gamla tuttblondin.

LÄTTDRUCKET. Här får Erika mer plats och erkänner hur hon hatar att vara det femte hjulet. Hon säger "det är du och jag Amanda" Men Amanda koncentrerar sig mest på att bli full för att glömma att Jonte har en ny.Speed på slutet

Idag har jag jobbat mera med sista delen och gjort följande ändringar:

LÄMNA SPÅR. Amanda filosoferar mera i taxin på väg hem från Jonte. Tänker på att hon har lämnat många spår mellan gatstenarna i stan. (indikerar att hon vill bort) Hon ser även fram mot gemensam frukost med föräldrarna som hon har försummat under Jontetiden.

((INSNÖAD. Detta kapitel har jag strukit och gjort om till 2 nya kapitel:))

FÖRSVUNNEN. Amanda kommer in i köket för att äta frukost. Gunilla sitter där och är ledsen över att Kim är försvunnen. Det enda hon har tagit med sig är passet och Amandas brev. Föräldrarna tröstar Gunilla och hör inte när Amanda försöker berätta att det är slut med Jonte. Till slut fattar pappan och säger "Inget ont som inte har något gott med sig. Nu kan du söka vilken högskola du vill utan att behöva ta hänsyn"

SAMTAL. Jonte ringer och det blir ett fumligt göraslutsamtal. Amanda får syn på högskolekatalogerna, påverkad av pappan skyller hon på att hon vill vara fri att söka till vilken stad som helst. Jonte ber henne att lämna nyckeln.

ANSÖKAN. Detta kapitel är endast ett brev till Kim. Ett ganska utförligt brev där Amanda är arg för att Kim har försvunnit med de andra breven. Nu har hon ju ingen adress att skicka till.


Maries ärr

(Nej du har inte blivit knäpp, Anna ;) Maries ärr har tillkommit i min senaste omskrivningsversion som bara Sara har läst.)

 Jag blev ju lite kritiserad för att karaktärerna inte var komplexa nog... så jag tänkte att Marie kunde ta ut sin ångest över föräldrarnas skilsmässa lite mer... att hon skär sig ibland. Men hon skyller på att hon har så håriga armar och måste raka sig. Kanske är detta överdrivet??? Jag tror att jag blev väldigt influerad efter att ha läst Vingklippt Ängel av Berny Pålsson. Men å andra sidan är inte Marie så extrem, hon bara skär sig ibland och inte speciellt djupt. Bara ett litet tecken på hennes osäkerhet/utsatthet....

Tacksam om någon har erfarenhet i detta ämne... jag menar det finns ju många som mår smådåligt utan att gå hela vägen... Jag hade ätstörningar men var aldrig så extrem att jag slutade äta helt. Tror att det är många som lever på gränsen. Som typ dricker mycket men inte är alkolister. Bara nästan...
Så Marie kanske kan vara en rakbladstjej, men inte en extrem sådan... vad tycks?

Slutet

Jag har kommit fram till sista delen.
SLUTET.
Jag måste öka dramat.
HUR?

Tänkte tvista till det lite... Amanda skickar äntligen sina brev till Kim. Men när Amanda kommer hem efter att ha gjort slut med Jonte så har Kim försvunnit och det enda hon har tagit med sig är sitt pass och Amandas brev...Gunilla är helt förstörd och det står i tidningen om Kims försvinnande. Ett skugga över studentfirandet liksom...

(och ja, Sara jag måste följa upp allas historier. Det ska handla mer om Maries ärr somehow.)

Mer kärlek?

OH DEAR!

Jag läste Saras kommentarer på mitt förra inlägg. Tack så jättemycket för dina insikter. Visst behövs det mer KÄRLEK. Men det är så himla svårt att skriva en bok som hänger ihop...

AAAAAAAAAAAAAAAAAAAAAHHHHHHHHHHHHH.

Vad vill jag? Vad vill Amanda? Vad vill läsaren? Är helt konfunderad...

Det viktigaste är att det blir en bra bok. Men en bra bok är inte alltid samma sak som ett lyckligt slut. Även om man skriver för ungdomar, måste man visa verkligheten...

Kanske jag kan få fram att Jonte är mer av en distraktion, ett täcke som Amanda gömmer sig under... Visst finns det fina romantiska stunder också. Ska tänka på saken...

Hjälp... Jag borde inte vara så bitter när det kommer till förhållanden eftersom jag har ett bra förhållande själv... all denna motstridighet...  men ett annat förhållande jag hade var väldigt mycket waste of time. Tv och soffa och sex. Tv och soffa och sex. Tv och soffa och sex.

Vad är bäst för just denna historien?

JONTE-del

Jonte hjärta Amanda och Amanda hjärta Jonte...

MEN jag vill få fram att en pojkvän inte är ALLT, att man måste ha ett EGET liv också. Så jag har gjort en minidel som kommer mellan Hultsfred och Sista delen:
DEL JONTE HT 00.
Jag har beskrivit förhållandet i olika faser med följande rubriker: AUGUSTI, SEPTEMBER, OKTOBER, NOVEMBER, DECEMBER.
Meningen är att förhållandet gradvis ska falla. Sommarförälskelsen blir kall liksom...

Tacksam för kommentarer!

ERIKA -mer plats???

Yes! Nu är jag klar med omskrivningen av DEL TRE (förut andra halvan av del två, från och med marknaden till och med Hultsfred)

Fler små ändringar:

*Singellistan döpte jag om till Bevis-listan (bevis på att Amanda tror hon är en hora när hon har varit hemma hos Jonte.)
*Det kommer fram en smula att Amanda saknar Jonte på Hultsfred. Danny Demon drar än en gång fördel av hennes sårbarhet, men han smörar lite mera, berättar att Amanda var hans första kyss...
*Kim blir mer knarkig och lite mindre präktig. Efter Englandsresan  bakar hon haschkakor och hon röker en joint på Hultsfred, men vill inte bjuda Amanda.

Lotta tyckte att ERIKA skulle få mera plats. Anna och Gisela har svårt att förstå att det någonsin har funnits en vänskap mellan Erika och Amanda. Så jag lade in en något mer nära dialog när de möts på Haddock och fikar efter Amandas första sex. Bakgrunden med Erika anas också i breven till Kim som numera rätt och slätt heter HÅL.
Erika är en viktig del av Amandas förflutna, men nu går de olika vägar. Jag skulle gärna skriva mer om det, men var får det plats??? VAR och HUR skulle jag kunna klämma in mera Erika???

(I helgen ska jag fundera över vad jag ska göra med Jonte. Har tänkt göra en liten minidel i typ 3 kapitel efter Hultsfred. Kanske använda Du-form.)

Hultsfred och stress

Jag är nästan klar med genomarbetet av del 3 (numera från Marknaden till Hultsfred)

Skolavslutningen känns lite tråkig. Jag strök "Fräser över blusen". Lade till att Amanda "bara" fick VG i tyska och pappan tror att det står fel i betyget.

Tyckte att Hultsfred tog lite väl mkt plats, samtidigt som det var roligt att läsa, eller är det bara jag som tycker det? Finns det något som kan strykas eller ändras?

Jag har även lagt till ett nygammalt kapitel precis efter Hultsfred som heter FLICKVÄN då Amanda går hem till Jonte och de blir officielt tillsammans för att Jonte säger i telefon att han inte kan gå ut för att han är med sin flickvän.

Annars har jag känt mig otroligt stressad och ångestfylld den här veckan. Tänk om jag inte blir klar i tid? Tänk om det inte är tillräckligt bra? Tänk om, tänk om...
Har beslutat mig för att inte dricka alkohol förrän allt är klart. Uppehåll till och med 1 nov alltså. Hårt... men det kommer göra mig mer fokuserad. Plus att jag kommer spara pengar.

Veckan som kommer

Ifall ni har några kommentarer så kommer jag att jobba med följande grejer:

MARKNADEN
(Challes uppgång & fall) Kommer nämna här att Amanda numera bor i trädgårdsboden (eftersom det saknas från 18-årskalaset)

VALBORG
(Fika med Erika, Marie blir tillsammans med Tompa som kallade Amanda för plastpunkare, Amanda ljuger å säger att hon firar Valborg med Challe, men blir ensam)

HADDOCK
(Kim är tillbaka från en trip till England och är hemlös, hon tar med Amanda på Haddock och Amanda får sin titel. Tänkte stryka 1Maj- demonstrationen som Kim går med i. Här händer också första Jonte-hånglet)

TIDNINGSARTIKEL
(Fram å tillbaka med Jonte, Danny D visar intresse,. Amanda och Jonte är med i tidningsreportaget. Marie avundsjuk. Kärlek på badplats. Men sen mitt berömda bajskapitel innan Amanda bolibompar med Jonte)

SKOLAVSLUTNING
(Mer velighet med Jonte (puh!) Föräldrar och Gunilla- grejer)

HULTSFRED
(Amanda saknar Jonte och blir en än gång utnyttjad av Danny)

Jolmiga Jonte

Lotta har helt rätt i att Jonte försvinner för snabbt! Mot författarinnans vilja blir ju Amanda faktiskt kär... Ska lägga till ett gulligull-kapitel efter Hultsfred där de blir tillsammans på riktigt. Men sen tänkte jag skapa en liten minidel i 3 korta kapitel så man fattar varför sista delen börjar med att Amanda är insnöad...

Präktiga Kim

Något som både Sara och Lotta är överens om är att Kim är något präktig, hon behöver mer fläckar på sin karaktär.

Jag tänkte stryka KÄRLEKSBEKYMMER- kaptitlet och gå direkt in på GRÖN, SKÖN, BASSÄNG. Ska försöka ta fram Kims ångest mera här. Att hon fortfarande söker en fadersfigur.

Förslag:
Persson som hon hyr lägenheten av har kommit tillbaka från sina resor och Kim har blivit hemlös. Det är därför hon sticker över till London och Eddie och knarkar och knullar. MEN det funkar inte... så hon har inget annat val än att bo hos Gunilla ett tag!

Tänkte också att Amandas mamma och Gunilla ska bli lite polare. Eller blir det för smörigt?

Challe- Knalle med balle

Jag vill starta DEL TRE med Marknadskapitlet Vår: regn,  rullar och känslor

Mera helpful kritik från Lotta: Hon tycker att Challe är för porrig, att det inte är trovärdigt att Amanda ringer honom. Så det finns 2 sätt att lösa detta.
1. jag gör Challe något mjukare, så att man kan förstå att Amanda bli olyckligt och naivt kär
2. Amanda ringer inte, hon är bara arg på Challe

Funderar på att ta bort det där med att han är kriminell och egentligen heter Björne...

Vad tycker ni?Skippa 18års-kalaset?

Igår kväll läste jag igenom andra halvan av del två och kände att det var bra material. (Från 18-årsdagen till och med Hultsfredsfestivalen)

MEN eftersom jag behöver korta ner...

Vad sägs om att stryka hela 18-årsdagen och kalaset? I kritiken som jag fick av Lotta  tyckte hon att det var en viktigt händelse. När Amanda köper folköl är det som om den gamla Amanda dansas ut och den nya dansas in.. Vet ej om jag själv tycker att 18-årsfirandet har så stor betydelse???
Mest känner jag att kalaset är en balans mellan Kim, Marie och Amanda, som man redan har förstått och det blir bara långtråkigt att läsa om när de äter glass och super på Amandas rum och måste gömma ölburkarna.

Vad sägs??? Kan DEL TVÅ få sluta  med FRIGÖRANDE DANS och Dannyhångel på toan. (ny version av DET KOMMER INGET SKÖNT) och DEL TRE börja direkt med marknaden? Kan 18-årsdagen som händer mellan de här händelserna helt sonika skippas???

Tack som fan!

Hej... har redan börjat fundera på hur jag ska utforma min tacklista ;)
Sara, Anna Liv, Lotta och Gisela ni anar inte vilket stöd ni är för mig!

Tillbaka från Nässjö, med ganska tom hjärna. Hittade ett kollegieblock i mitt gamla flickrum. Jag höll på att skriva nån slags självbiografi däri under gymnasiet. Men blev ganska trött på att läsa om hur utseendefixerad jag var, hur viktigt det var att ha rätt slags läppstift, att jag kunde leva på ett "hej" från en snygg kille i en hel vecka... Jag verkade faktiskt värre än Amanda, fast jag trodde att det var tvärtom! Kanske ett tecken på att förstärka tonårsångesten...

Något jag tog till mig av Lottas kommentarer var att Jonte försvinner för snabbt. Jag måste på något sätt utveckla förhållandets uppgång och fall.

Ska fortsätta läsa i mitt gamla kollegieblock och sedan läsa igenom andra halvan av del 2 (som ska bli en egen del- del 3) Från 18-års-kalaset till Hultfredsfestivalen.

Som förut är jag tacksam för kommentarer, om än så bara ett ord eller en mening här och där! Men ni har redan gjort mer än tillräckligt, så känn er fria.Inspirationsresa

Det bär av till Nässjö City över helgen... 

Jag hoppas på att hitta gamla kollegieblock från gymnasietiden för att få den där sanna stämningen...

Så nästa vecka är jag tillbaka och ska börja bearbeta andra halvan av DEL TVÅ.

XXX

ÖKA DRAMAT

Yeah... nu har jag jobbat med sista biten av DEL TVÅ. Speciellt med att ÖKA DRAMAT och FÖRDJUPA KARAKTÄRERNA (som Författarhuset ville)

Jag tänker avsluta DEL TVÅ med kapitlet FRIGÖRANDE DANS (och börja DEL TRE med 18-årskalaset)

För att öka dramat har jag lagt in den sexuella konflikten med Danny Demon. Han står utanför gympasalen och väntar efter Amanda och Maries danslektion. Han säger att Amanda ska få Street Angels demo, så de går mot hans skåp. Men hamnar på toaletten och Danny "känner på" Amanda. (detta är taget från tidigare kapitel i del ett MEN DET KOMMER INGET SKÖNT)

En annan grej för att öka dramat: Amanda upptäcker att Maries telefonnummer är klottrat på skoltoan. Att man kan ringa henne om man vill... ja ni vet vad ;)

Marie-konflikten börjar bli lite väl dramatisk... hon hade tydliga skärsår på armarna när hon kom hem från Stockholm och går numera omkring i långärmat. Amanda vill inte riktigt fatta. Marie säger att hon bara har rakat sig och slant. Att hon inte gillar kroppshår.

Josefin-situationen: Hon har gått upp ett par kilo, men de har naturligtvis satt sig på rätt ställe. Men Erika påpekar att Alexander måste tycka att Josefin är jobbig som ringer hela tiden. (min tanke är att det ska visa på att Josefin är livrädd för att  bli ensam. hennes föräldrar är rätt gamla och hon är enda barnet) Men jag vet att Anna Liv vill att Josefin bara ska vara en bitch rakt igenom!!! För visst finns det såna... eller..?


PYJAMASDAG

Allt känns så mycket bättre när man har en pyjamasdag och inte lämnar huset. Har fått en massa gjort idag. Bra, Lollo!!! Måste peppa mig själv... men får ändå lite ångest av att bara sitta framför datorn och dricka för mycket te och äta för många kex...

Har forcerat genom flera kapitel...

FÅNGA MÅNEN (Små ändringar, pappan blir arg för han har hittat kvittot med de 2 folkölen som mamman köpte till Amanda. Utegångsförbudet ett faktum)

NÅGONSTANS I LUFTEN (Bestämt mig för att Kim inte är speciellt arg, men att Amanda blir irriterad för att hon oroat sig över att säga förlåt för Eddie)
KÄCKE FÖR ATT TYCKA OM MIG (I stort sett oförändrat. men lagt in att Marie bjuder med Amanda till Sthlm för att Street Angels ska vara förband på av Dannys syrras gig, men Amanda  har ju utegångsförbud.)
PYTHAGORAS SATS (Tidigare hette detta kapitel HA ETT BRA UNDERLIV men jag har lagt in ett större bråk här om att Amanda inte får åka till Stockholm och surar. Dessutom har hennes mamma hittat en kondom i Amandas jeansficka när hon tvättade.)

SÅ JÄVLA SKENHELIG (Små ändringar. Amanda känner sig som ett hål i stammen på sitt släktträd)
HÖSTLOV (En uppsats som Amanda skriver på lovet. Hon har tråkigt när Marie är i Sthlm. Hon kan inte ens plugga för pappan har tagit med hennes skolböcker till jobbet!)
MÖTET MED MARIE (Amanda möter Marie när hon kommer från Sthlm. De fikar på Haddock och Amanda får massa presenter. Amanda upptäcker att under alla Maries armband har hon röda ärr.)
HÖSTLOV (Amanda skriver om sin uppsats efter att att hon träffat Marie)

Och nu ska jag knyta ihop andra delen på något sätt...
PLASTPUNKARE (Amanda kommer tillbaka efter lovet med de nya grejerna som Marie köpte på Blue Fox. Blir kallad plastpunkare)
DOFTA VANILJ & VARA KAL SOM EN NAKENHUND (diskussion med Kim om feminism m.m.)
FRIGÖRANDE DANS (I detta kapitel håller Marie och Amanda i gympalektionen. Och här tänker jag även lägga in incidenten som jag tog bort i del ett. När Danny drar in Amanda på toan och är hårdhänt.)

Andra små grejer:
*Street Angels gjorde ett misslyckat gig i Sthlm. Fick bara spela en låt. Och fick dålig recension. Amanda tycker synd om Danny pga detta och därför händer toagrejen
*Är inte klar över såren på Maries armar. Vet inte hur dramatiskt jag ska göra det.
*Kim har jobb på Smålandstidningen och har inte lika mycket tid för Amanda

*Kul att skriva 2 höstlovsuppsatser. Men vet ej om det funkar att komprimera händelser på det viset.

*Har tagit bort flera kapitel: Hela Stockholmsresan och kapitlet LUST ATT FISA där Amanda städar. +HÖJ RÖSTEN, PUMPA INTE BRÖSTEN och DEN ENDA SOM SAGT NEJ.

*Denna del kommer alltså sluta med FRIGÖRANDE DANS (ska komma på bättre titel snart) Och del 3 får börja med 18-årskalaset och marknaden

Well, well... jag ska jobba mer med de 3 sista kapitlen av del 2 imorgon!

RSS 2.0