OMSLAG!

Yeah... Illustratör-Ida har gett mig ett förslag nu...

Dock lät jag mailet ligga i min inbox i två dagar innan jag vågade öppna det... Där av min nervösa frånvaro.
Har vidarebefodrat till mina kritiker (AnnaLiv, Lotta & Sara) Hör av er och säg vad ni tycker!

Det är ett svart omslag, med mina ARMAR MED ARMBAND/PLASTRINGAR som är avtecknat...
(efter en  bild tagen på Hultsfred) Alltså inget annat än armarna syns... och början på en svart T-shirt med en reva i...

Åh det är så fint! Duktiga Ida!

Förändringens vind blåser: LÄGENHETEN ÄR UPPSAGD & BILJETTER TILL BALI&THAILAND ÄR BOKADE... 17 MARS LÄMNAR JAG OCH SKY ENGLAND...

Fredrik Lindström blev abstrakt poesi

En gång fick jag en bok av Sara som jag inte tyckte om: "Vad gör alla superokända människor hela dagarna" av Fredrik Lindström.  (Enligt min åsikt för banala historier med för mycket generalisering utan äkta känsla.)

I alla fall ikväll tog jag med boken till min lokala skrivargrupp "Poets Cornered"  (som träffas varje tisdag och skriver korta övningar och delar med sig av nyproducerade dikter och utbyter feed-back)
Eftersom vem som helst är välkommen att "leda" kvällen, bestämde jag att det var min tur...
Jag rev ut sidor ur boken och delade ut till och var och en som sedan fick översätta från svenska till engelska några meningar var och liksom gissa vad det betydde (med hjälp av de inte alltför fula illustrationerna)
Riktigt roligt!!! Blev till och med lite fin abstrakt poesi av det hela...

För oss svenskar kanske vi skulle ta oss an en bok på estländska och försöka översätta...

p.s. förlåt att jag tog sönder boken d.s.

A short story...

Nu är första versionen klar... av min novell med arbetsnamnet "Vision", men jag tror att den kommer att få titeln "Painted into place" (För Saras intresse: 9,5 sidor, Times New Roman 12pt, 1,5 radavstånd, 3880 ord, 20062 tecken med blanksteg)

Novell är en av de svåraste grejerna att skriva tycker jag. I en roman får man lov att babbla på och vika av från ämnet ibland, i en dikt måste man koncentrera sig och satsa på en eller ett fåtal bilder, medan novell är något mitt i mellan... Nån som håller med? Är i alla fall kul att testa olika former utan att känna någon press.

Jag gick till väga så här:

*Jag fick en idé när jag satt på puben en eftermiddag i oktober med två kreativa människor som festar mer än dom skapar. Delvis kombinerade jag den idén med en novelltävling på temat "Vision". Deadline var 15 jan och jag missade den, men bestämde mig för att skriva novellen ändå

*Jag började med att vildskriva i en timma om allt som hade med mitt ämne/min idé att göra. Sen skrev jag av lösa anteckningar jag gjort tidigare och samlade ihop allt kladd och satte mig på en pub och försökte göra en slags struktur, försökte skapa en slags tråd. (Som vanligt har jag svårast för att knyta ihop det på slutet)

*Efter pubbesöket (lime&soda-ingen alkohol this time, mest för att spara pengar!) gav jag mig på att försöka skriva novellen från början till slut. På 2 timmar kom jag halvvägs och skrev klart ett par dagar efter på ungefär 2 timmar till.

*Skrev ut och läste igenom på bussen till och från jobbet och ikväll har jag fyllt i detaljer och flyttat runt meningar i ett par timmar. Nu har jag alltså en första version som jag är nöjd med!

Ska låta novellen ligga i en vecka och sen putsa upp den och försöka hitta någon lämplig tävling eller tidning jag kan skicka den till. Jag har många gånger förut försökt få noveller publicerade både på svenska och engelska och blivit refuserad varje gång. Men det gäller att ALDRIG GE UPP och det är en SEGER ATT FÅ NÅGOT KLART OCH SKICKA IVÄG DET!

Mellan tanke och uttryck ...

Angående planerat skrivande eller tvångsskrivande (motsatsen till att bara skriva på inspiration) så använder jag även den där timman till att få ner de där idéerna som krälar i mitt huvud. Ofta är jag, utan block och penna, på någon obekväm plats (jobbet/cykeln/affären), när jag känner mig inspirerad att skriva och sen när jag kommer hem försvinner den där lusten... Men om jag tvingar mig själv att sätta mig ner, så kommer det tillbaka, det jag tänkte på (på jobbet/cykeln/i affären)... även om det kanske har gått flera veckor. Alltså jag tvingar mig själv att börjar utveckla en idé.

"Between thought and expression lies a life time" - The Velvet Underground

Hur som helst... en idé som jag har släpat på sen i oktober börjar ta form. En novell om att bli berörd. På engelska. Ska bli kul att se om det blir något.

Igår var jag på ett battle mellan rappare och poeter. Högt i tak och nästan lite hofull stämning. Men poeterna behöll sin heder och dissade rapparnas "motherfucker" och "cunt". Ibland när jag ser andra framträda är det enda jag längtar efter att gå hem och skriva själv. (Speciellt när jag känner att det blir för mycket smilfinkar och att allt handlar om att skaffa kontakter, kontakter... Visserligen har jag lyckats skaffa så mycket kontakter att jag blev insläppt som gäst, trots att det var utsålt....  Haha. Nä, men ärligt talat så hatar jag när folk kommer fram och hejar bara för att man är rätt person just då, men nästa dag om man har en risig frisyr eller fel information kan det hända att man blir man ignorerad...)

Förläggaren har skrivit och redigerat texten som ska stå på baksidan av boken. Här är första meningen: "Varje generation måste göra det – och på sitt sätt. Den inre resan för att bryta sig loss."

1 timma fiktion om dagen ...

Även om jag håller igång med estardpoesi/slam/performance poetry (1 gig & 1 open mic denna vecka) så saknar jag att vara involverad i något längre, i något som man kan försvinna i totalt...

Jag skriver fortfarande morgonsidor varje dag (enligt Artist's way 3 A4 handskrivet) där jag bara tömmer hjärnan på skit, men sen i fredags har jag börjat med 1 timmas fiktion om dagen. D.v.s. jag ställer klockan på 1 timma, öppnar ett blankt Word-dokument och speed-skriver. Min enda regel: det får inte vara dagboksskrivande, det måste vara någon slags fiktion. Om jag verkligen inte får till det brukar jag börja med att skriva om min dag i tredje person. T ex: "Louise vaknade av att fiskmåsarna skränade utanför fönstret..." Ofta är det så tråkigt att jag börjar förvränga min verklighet och vips är jag inne i nån fiktiv story! En ny roman håller på att födas, men på vilket språk?

Jag har fått reda på att någon som heter Ida ska göra omslaget till Punkindustriell hårdrockare med attityd. Hon håller på att läsa manuset nu för att få den rätta inspirationen.

Generationsroman och bakord

Hurra jag har tydligen skrivit, vad jag alltid har drömt om att skriva; en generationsroman!

Förläggaren håller nu på att skriva baksidetexten och säger så här:

" ... försökt få med individen Amanda som en helt vanlig tjej ... och unik. Sen vill jag sätta in individen i tid och sammanhang, för att lyfta fram generationsromanen. 

Jag tänker mig en bok som går från 16 (vilket betyder att många 14-åringar lockas) och uppåt. Unga, vuxna borde vara intresserade, titta tillbaka och minnas. Av den anledningen blir den i vårt vuxenromanformat och med skyddsomslag."

Jag är nu tillbaka i Brighton och håller som bäst på att hitta tillbaka till någon slags vardag efter sjukdom och Sverigevistelse. Igår uppträdde jag på en tillställning som kallas "Raw"; blandning av poeter, stand-up-komiker och musiker. Kändes bra, som om jag var en i gänget. På Backyard Babies-konserten kände jag mig mest som en skugga av mitt forna, vilda jag...

Till er som är intresserade av lay-out-fakta!

Fakta från förläggaren:

*varje nytt kapitel att börja på ny sida = OK ( i Sabon regular, brödtexten i 11, rubrik i 12 fet)

*varje brev på ny, egen sida = OK (För breven till Kim kan jag prova annat typsnitt än Tekton.)

*varje "hål" på ny, egen sida = OK (Behåller gärna Sabon kursiv, så att vi får en ren bok med inte så många typsnitt)

*varje "del" på ny, egen  sida, (t ex "DEL ETT, HT98" ) = OK (alltid högersida eftersom det är en ny bokdel, därefter tom sida)

"Min tanke är, liksom din, att det ska vara luftigt, tydligt och lättläst. Det måste det vara eftersom boken är på 296 sidor."

(Som svar på Saras fråga... jo boken ser ganska annorlunda ut jämfört med det manus jag skickade in. Jag skrev med Times New Roman 12 och 1,5 radavstånd, 260 sidor.)Monterat manus och nyhet 2007

Igår fick jag den tjocka luntan på posten som är mitt monterade manus. (Alltså det är ihopsatt nu, så som boksidorna kommer att se ut i tryck.) Sara, du som gillar fakta och siffror; den kommer att bli 294 sidor. Spännande! Känns mer på allvar nu... Har väl inget mer att kommentera än att det kanske är lite svårläst stil på breven. Nu ska boken gå till en sista korrekturläsning.

Jag finns även med bland nyheter 2007 på Författarhusets hemsida: www.forfattarhuset.se Klicka på "Böcker 2007", sen mitt namn och "Möt Författaren". Åh! Det är sååå spännande. Känns som om jag skriver om någon annan!

Imorgon åker jag hem till Brighton, utvilad och nästan fri från skit i lungorna. Ikväll ska jag gå och se Backyard Babies i sporthallen i Nässjö! 

2007

Meditera mera, leva nu, älska varje ögonblick, göra allt helhjärtat, sträcka på ryggen...

Men om man ska bli mer konkret har jag två stora mål med det här året:

*Spendera några månader i Thailand med Sky och börja spåna på en ny roman

*Vara närvarande när min bok "Punkindustriell hårdrockare med attityd" kommer ut i höst. Ha releaseparty och medverka på bokmässan

Och jag har tre motton:

*NOWNESS
*NEWNESS
*RISK TAKING

RSS 2.0