En kopp kaffe i Burma

Efter nitto dagar i Thailand

måste landet lämnas

och Visumet förnyas

 

Vi bestämde oss för Myanmar

som är mer känt

vid sitt tidigare namn

 

Och vad gör man inte

för att kunna säga

'jag drack kaffe i Burma'

 

Det blev en resa

på 3 dagar och 2 nätter

och detta var vad vi gjorde:

 

Åkte moped, båt och minivan

som vi delade med

tuggummi-tuggande muslimer

som jag misstog för doktorer

 

Regnet öste ner i gränsstaden Ranong

istället för bad i varma källor

blev det kall öl på The TV Bar

där TV-n var avstängd

och bordet var en apparat

 

Nästa morgon tog vi oss till en pir

och färdades över vattnet

i en avlång båt utan flytvästar

 

image41

 

Vi steg i land i Kawthoung

fick passet stämplat

blev utslussade till det nya landet

där kaffet smakade varm choklad

och barnen flockades kring oss

i hopp om mynt att stoppa i fickan


 

image42

 

Turen tillbaka var en kamp mot vågorna

i brist på flytvästar satt vi och tryckte

under tre stora paraplyer

bensinen tog slut och det blev bogsering

 

image43

 

Efter denna något gungiga färd

slängde vi oss lite stekt ris

och packade in oss i en minivan

med air-con som fick mig att frysa

för första gången sen i mars

 

I Suratthani hyrde vi billigt rum

gick på matmarknad

drack öl i hamnen

och minglade med andra

ryggsäcksbärare

 

Idag transporterade vi oss tillbaka till Koh Samui

med hjälp av moped, båt och moped

och för er som undrar lämnar jag landet

och 'kommer hem' igen

den 17 augusti.


Att "gå in i" sin karaktär

Äventyrslysten. Jag tänkte att jag måste leva upp till egenskapen jag gav mig själv i karaktärschemat, så jag packade en liten väska och tog en motorcykel-taxi till Lamai.

 

När jag satt där bak på motorcykeln fick jag en idé som bländade alla mina sinnen. Jag bestämde mig för att lämna Louise Halvardsson och istället bli huvudpersonen i mitt nya bokexperiment; Elle Göransson.

 

Jag hyrde ett enkelt rum på See Breeze bungalow och berättade för alla jag mötte att jag hette Elle, var tjugoett år, född i England men uppväxt i Sverige. Jag berättade att min mamma var svensk och min pappa engelsk. Och att jag var och hälsade på min pappa som bodde i Maenam. Vidare berättade jag att min mamma och pappa skildes när jag var sex och att jag inte lärde känna min pappa förrän jag var tjugo. Folk jag pratade med på matställen och barer blev fascinerade. Och igår kväll hamnade Elle på ett skumdisco med två australienska killar ... (som var mycket trevliga och inte alls kladdiga)

 

Nu har jag lite dåligt samvete för att jag ljög för varenda kokosnöt jag träffade. Bland annat en förpensionerad engelsman som bodde på en båt, ett par amerikanska lärarinnor och de australienska killarna som var mina bungalow-grannar.

 

 

image40

 

Hemma igen i huset i Maenam har jag huvudvärk och försöker hitta tillbaka till Louise Halvardsson. Men vad gör man inte för konsten! Jag lärde verkligen lära känna Elle. Det gällde att komma på snabba svar när folk ställde frågor om bakgrund, sysselsättning etc.

 

Jag kan verkligen rekomendera detta drag till alla som skriver. Om man inte är modig nog att prata med främlingar kan man boka in en fika med en kompis och låtsas att man är sin karaktär och be kompisen agera som om det är första gången man träffas. Nu var det ju lätt för mig att bli min karaktär efter som vi har samma kön och är någolunda jämnåriga. Sara som skriver om en man kan ju gömma håret under en keps och tona ner sminket. Lotta, som skriver om en 81-årig dam kan ju alltid sätta på sig en grå peruk och blommig klänning ..!


Tsunamin som startpunkt

Jag har börjat. Från början. Och det är så ROLIGT!!! Underbart när den inträffar ... känslan som gör att man vill hoppa och dansa efter ett skrivpass ... Jag brukar använda musik för att tajma mig själv ... Att jag inte får lämna datorn (undantaget toabesök och coffee making) förrän jag har lyssnat igenom x antal skivor ... Brukar lägga ihop på iTunes. Idag blev det 3 album av Placebo.

Och ja ja ja ja ja ja jag har en startpunkt, eller en katalysator som liksom sätter igång hela experimentet. Och den startpunkten är Tsunamin. Men för den delen kommer experimentet inte handla om Tsunamin, den är bara en väg eller en våg in ... mer än så vill jag inte avsjöja just nu.

Jag vill bara skriva, skriva, skriva tills jag kommer till slutet. Och sen börja om IGEN och först då tror jag att jag är redo att glänta på dörren och dela med mig och bli kritiserad och kommenterad.

Det sägs ju att Jack Kerouac - när han skrev On the road (På drift) - satte sig vid sin skrivmaskin och skrev non stop i 3 veckor och använde nån slags pappersrulle för att han skulle slippa bli distraheread av att byta papper ... Å ena sidan hade han redan historien klart för sig och hade antecknat en del under sin road trip och å andra sidan tror jag han gick på speed ...

Och om 3 veckor blir 3 månader eller 3 år gör det samma! Huvudsaken är att jag skriver.

Karaktärsschema

Igår försökte jag lära känna mina karaktärer lite bättre. Jag utgick efter ett karaktärsschema från boken Novel writing -16 steps to success av Evan Marshall. Hittills har jag hela nio karaktärer, men det är för tidigt att avslöja vilka de är ... så jag tänkte att jag bjuder på mig själv istället!

 

Character Fact List


Name: Louise (Lollo, Lou, Loi, Lou-Ice, Luss, Lojsan, Laa-Laa) Halvardsson

Connection to main character: Hon är huvudpersonen

Story Goal: Skriva en roman på engelska, bli mer social, komma på vad hon vill

göra med sitt liv efter vistelsen i Thailand.

 

Gender: Hona

Age: 25

 

Apperance: Ser ut att vara yngre än hon är, ofta svartklädd

Height: 165 cm

Body Type: Smal, små bröst, saknar muskler

Hair Colour: Solblekt just nu, men i vanliga fall färgat rött

Eye colour: Brungrön

 

Mannerism: Har svårt för att möta blickar, pillar på sina armband och ringar.

Distinctive speech: Slänger in engelska ord när hon pratar svenska, bryter på svenska när hon pratar engelska.

 

Personality: Tystlåten, filosofisk, betraktare, tänkare, drömmare, opraktisk, konflikträdd, känslig, känslosam, självständig, disciplinerad, äventyrslysten, livsnjutare

 

Background: Växte upp i villa i Nässjö med mamma, pappa och lillebror Daniel. Spenderade mycket tid ensam med näsan i böcker och fantiserade ihop berättelser. Strulig tonårstid med utanförskap och ätstörningar. Revolterade genom att bli en del av Nässjös punkrock-scen och åkte på spelningar och festivaler. Gick samhäll-humanistiskt program på gymnasiet. Pluggade engelska tre månader på folkhögskola i Brighton. Flyttade sen dit och jobbade. Skrev boken Rock n roll suicide som hon aldrig skickade iväg. Gick skrivarlinjen med fortsättningstermin på Jakobbergs folkhögskola. Skrev boken Mötet med Malva som blev refuserad. I februari 2004 flyttade hon in hos pojkvännen i Brighton och påbörjade ungdomsromanen om Amanda. Aktiv inom Brightons poessicen och var med och bildade poesibandet The Writing Sisters Collective.

 

 

Personal life: Skriver romaner, dikter, brev, noveller och dagbok. Läser det samma. (Fast inte andras dagböcker!) Ger feed back på skrivarvänners texter. Håller på med performance poetry. Stort Guns N Roses-fan. Stort Lou Reed/Velvet Underground/Nico-fan. Lyssnar på rock, punk, goth och pshycadelisk musik. Intresseerad av sub- pop- och ungdomskultur. Mediterar och jobbar på sin spirituella sida. Hatar sport men gillar att simma och promenera. Före detta aktiv orienterare. Gillar natur&djur. Snackar om livet och dricker öl, vin eller whisky med kompisar. Klarar inte av small talk. Föredrar pubar framför klubbar.

 

Private life: Har varit tillsammans med Sky i fyra år, men har inga planer på giftemål eller familj. Just nu befinner de sig i Thailand där de har rest runt och hyr ett hus.

 

Work life: Drömmer om att kunna försörja sig på skrivandet. Hennes första roman Punkindustriell hårdrockare med attityd kommer att publiceras av förlaget Författarhuset i september.

 

Hon har även knegat på följande ställen: postterminal, campingplats, åtskilliga bibliotek, fritids, skolkök, café, pub, gothklubb, bok&pappershandel och jobbat som städerska, barnpasserska, svenskalärare och översättare.

 

Strength: Bra på att lyssna

 

Weakness: Dålig på att prata (om hon inte står på scen)

 

Secret: Har fortfarande tonårsångest, studieskräck och är livrädd för att bli vuxen

 

Detta om detta ... vem vill skriva en bok om mig? ;=)

 

p.s. Jag behöver även gå en kurs i hur man hanterar Word! Det blir svårare och svårare ju senare versioner man har. Jävla indrag! Jävla tabbar! d.s.


Simma, simma bort din sura min!

image38

image39en upptrampad stig ...

image36

Hej! Det här är vad som har hänt hittills med de hundra sidorna av anteckningar angående mitt nya experiment: Jag fick hjälp att skriva ut och de senaste dagarna har jag suttit på verandan under bananträdet med överstrykningspenna och anteckningsblock.

Vilket virrvarr! Det finns inte ett enda helt kapitel, bara små skisser och tänkbara scener. Mycket handlar det om vad jag vill säga och varför ... Ofta funkar böcker bättre om de håller sig till ETT STORT TEMA. Det finns så mycket jag vill säga och jag får verkligen tänka efter om vissa saker kanske tillhör ett annat experiment.

När jag skrev första utkastet till Punkindustriell hårdrockare med attityd hade jag ingen annan plan än att jag hade skrivit ett kapitel (som först var en novell) och sen tänkte jag bara "vad hände nästa dag" och om det var tråkigt tänkte jag "vad hände nästa vecka eller månad".

Nu känner jag för att vara med organiserad, att ha en upptrampad stig att följa till målet. Jag vill vara mer kompis med karaktärerna innan vi börjar krypa och springa tillsammans. Jag gör rubriker och sorterar. Skriver ner karaktärers namn och vad jag vet om dem än så länge. Jag skriver ner titlar på möjliga kapitel. Jag gör tidsaxlar och mind-maps. Sätter upp små kontroller som karaktärerna får orientera mellan.image37

Kanske är detta planerande ett tecken på min egen tråkighet. Att jag inte är lika vild som jag en gång var och därför inte kan skriva lika vilt ... Äsch! Jag skrev ju vilt medan jag galopperade genom de hundra sidorna. Huvudsaken är att jag öppen för både omvägar och genvägar. Och att jag litar på kompassen i mitt hjärta.

GRATTIS TILL PAPPA PÅ 51-ÅRSDAGEN!!! Kanske har jag ärvt min kreativa ådra från dig ... även om du är bättre på att tala än att skriva!

Öppet brev till mamma och pappa

Hej!

 

Jag tror att de flesta som skriver blir blockerade om de tänker på att deras föräldrar ska läsa deras alster. Det finns de som har material tillräckligt för tre romaner i byrålådan, men gör aldrig någonting med det; för att de är rädda att låta texterna leva och bli lästa av andra.


När jag började skriva Punkinudstriell hårdrockare med attityd skrev jag utifrån hjärtat. Jag gick tillbaka till ett tillstånd jag befann mig i som sextonåring. En sextonåring som var otroligt naiv och inte visste något om vare sig alkohol eller killar. Men om jag hade skrivit om mina egna upplevelser skulle det ha blivit en oerhört tam och tafatt bok.

 

Därför uppfann jag AMANDA SVENSSON. Något av en karikatyr av en oerfaren tonåring i en skyddad värd. Amandas första fylla är inte min första fylla, Amandas första kyss är inte min första kyss, Amandas första sexuella upplevelse är inte min första sexuella upplevelse. Men det kunde ha varit det.


Kanske har jag omedvetet lånat vissa egenskaper från er i gestaltningen av Amandas föräldrar, Göran och Anettte, men precis som Amanda är de fiktiva figurer med starkt överdramatiserade drag. Jag hade ingen som helst avsikt att smutskasta mina egna föräldrar och jag hoppas att ni inte känner er träffade. Ni ska veta att ni är mycket bättre än de föräldrar som beskrivs i boken!

 

Mamma och pappa, ni är de första som håller ett exemplar av min roman i eran hand. Hoppas att ni känner er hedrade över detta privilegium. Alla andra som vill läsa kommer inte att kunna göra det förrän i september. Resten av böckerna ligger förvarade på lager och några kommer att skickas ut som recensionsexemplar.

 

Jag är fortfarande eran dotter och boken (som ni kanske håller på att läsa just nu) är tre års hårt arbete. Tre år av en hjärna som jobbat på högvarv med att skapa karaktärer och miljöer och situationer. Amanda skulle bli tacksam om ni tog henne på allvar, för den hon är; en egen unik person.


Visst förstår jag att vissa saker kanske sätter griller i skallen på er och att ni oroar er över vad tjocka släkten kommer att tycka. Men i det mediesamhälle vi lever i borde det inte vara några problem. Verkligheten överträffar ofta fiktionen ...


Igår sökte jag på Punkindustriell hårdrockare med attitydwww.google.se och det var en riktig kick att se att boken redan finns inlagd hos bokhandlarna på nätet. Nästan samma sak som att gå in i en affär och se sin bok på hyllan.

 

Det här har alltid varit min högsta önskan; att skriva en bok och få den publicerad. Jag vill passa på att tacka er för att ni är några av de personer som har gjort det möjligt. Om ni inte trots allt accepterat vad jag håller på med skulle det ha varit mycket svårare.

 

Tack för allt stöd.

 

Ni är verkligen ett par bra föräldrar och jag älskar er.

 

Kram från

 

Louise

 

p.s. Jag skulle aldrig ha kunnat skriva det här brevet när jag var nitton och vi hade våra värsta duster ..! d.s.


Motivationsövning

Medan jag väntar på att få hjälp med att skriva ut de 100 sidorna jobbar jag med kortare texter. Noveller och dikter eller idéer som blivit liggande. Det svåraste momentet i skrivprocessen (tycker jag) är när man har mottagit kritik och ska börja redigera ... Helt plötsligt är det mycket roligare att sopa golvet än att skriva!

Sara gav mig värdefulla kommentarer kring min novell "Prince House". Trots berömmet hon öste över mig kändes det motigt att behöva ändra en massa. Det var då jag tog fram den gamla


Paul Mckenna-övningen "The motivation switch".

1. Tänk på något som du verkligen skulle vilja känna dig motiverad att göra (skriva en dikt, redigera en novell, eller vad det nu är du håller på med)

2. Tänk tillbaka på en situation i ditt liv då du kände dig verkligt movtiverad - då du tog positiva beslut och gjorde slag i saken. (kanske du sökte till en skrivkurs, ringde upp någon som du var rädd att ringa etc.) I tanken, res tillbaka fullt ut till denna situation. Se vad du såg, hör vad du hörde och känn efter hur bra du kände dig.

3. Medan du går igenom detta minne, gör färgerna starkare, ljuden högre och känslorna intensivare. Säg "Kom igen nu!" med en så självsäker röst som möjligt.

4. Medan du upplever de här positiva känslorna, gnugga din tumme och ditt långfinger mot varandra (vilken hand kvittar) Från och med nu, varje gång du gnuggar tummen och långfingret mot varandra kommer du att återuppleva de här positiva känslorna.

5. Repetera steg 1-4 flera gånger, lägg till nya positiva bilder ända tills du känner dig supermotiverad bara genom att  gnugga fingrarna mot varandra.

6. Fortsätt att gnugga tummen mot långfingret och tänk på dikten du vill skriva, novellen du vill redigera eller vad det nu är du håller på med. Tänk dig att allt kommer att bli perfekt, precis som du vill. Se vad du ser, hör vad du hör och känn efter hur bra det känns att sätta igång och skriva!

Ge övningen en chans! Jag tyckte först att det var lite löjligt att sitta där och gnugga fingrarna, men efter en stund blev jag alldeles till mig och var bara tvungen att sätta igång. Och det gick bra och var tiktigt roligt att redigera.Fest under fullmånen

image35

Hon var där och dansade i sanden tills solen gick upp.
Hon tog inga piller.
Hon var glad.

Nu känner hon sig
jetlagged
efter båttur
och tupplur.

Snart kommer hon att skriva ett inlägg
om motivation.

Ibland behöver man
en stor portion liv
för att komma vidare
i skrivandet.


RSS 2.0