Svenglish: VeckaX - Skrivande under Svenglish

 
 
Jag har fuskat lite, med betoning på lite. Tanken med Svenglish var att totalt ge upp mitt eget liv och leva det liv som mina värdar lever. Jag sa upp mig på mitt deltidsjobb på bibblan, sa upp rummet jag hyrde, slutade med alla aktiviteter och sa åt mina vänner att jag skulle vara borta ett år även om jag ofta befinner mig i samma stad.

Nu är jag inne på sista veckan i England och det enda jag inte lyckats ge upp är mitt engagemang och deltagande i estradpoesi. Tack vare att jag har bott hos några poeter har jag kunnat vara med på ett par tillställningar och vann till och med ett slam i maj.

Jag har även varit engagerad i ett projekt som heter Shake the Dust - ett poesiprojekt med poetry slam för ungdomar i England i samband med den kulturella olympiaden i London. Min roll var att assistera med workshops på skolor och efter tio workshops var det dags för regionsfinal ... och laget som jag har coachat vann!!! Vilket betyder att vi går till den nationella finalen i London nästa vecka. Läs mer här.

Lustigt nog var min arbetstitel Shadow Poetry Coach eftersom jag "skuggade" en mer erfaren "workshop-lärare" och skuggar folk är ju vad jag gör genom Svenglish. Så egentligen har jag inte fuskat alls. Det har varit skönt att ha ungefär en dag i veckan då jag fått en paus och kunnat vara mig själv. Nästan i alla fall.

På tal om att ge upp mitt liv så har jag inte jobbat någonting med mina romanprojekt eller annat prosaskrivande eftersom all tid har gått åt att dokumentera Svenglish. Däremot jobbar jag tillsammans med Charlotte "Lotus" Qvandt genom Valda Ord - ett projekt där vi skriver om skrivande. Har varit otroligt viktigt för mig för att behålla fokus och identitet som författare.
 
Igår träffade jag min agent som gav mig nytt hopp. Under the Lip (Replacing Angel) - min engelska roman är fortfarande aktuell, förlag som läser och är intresserade, men det går SEGT i förlagsvärden, segare än någonsin. Och de svenska förlagen kan inte göra något förrän jag har en deal i England. Det gäller att ha tålamod. Tydligen är intresset för Svenglish-boken stort också och jag ska fila på ett första kapitel som min agent kan visa förlagen.
 
Mer om Svenglish-vecka nummer 15 kommer snart!

Svenglish: Vecka 14 - MarmiteskräckMitt mål den här veckan var att lära mig att äta Marmite – ett engelskt bredpart pålägg som ser ut som tjära. Jästextraktet som är en biprodukt av ölbryggning har fått ryktet att det är något som man antingen älskar eller hatar. Personen jag bor med är definitivt en stor älskare av Marmite eftersom det var den enda maten han gillade när han växte upp. Efter fem dagar av att ha tvångsmatat mig själv så hatar jag det inte längre ... Jag kan inte säga att jag gillar det, men jag kan tolera det utan att må illa eller smyga ner min rostade macka i soporna.

 

Värre är att min värd är ett stort fan av skräckfilmer och eftersom jag måste göra vad min värd gör så var jag tvungen att uthärda Nightmare on Elm Street. Jag började att titta på filmen i fåtöljen men efter tjugo minuter hade jag flyttat till soffan och klamrat mig fast vid min värd som om det gällde livet ... Under natten vaknade jag två gånger av mardrömmar. Tur att det var en av årets kortaste nätter!

 


FOR MORE INFO (IN ENGLISH) PLEASE CLICK HERE

Svenglish: Vecka13 - Fotbollresultat hjälpte mig att väljaIgår spelade Sverige mot England i Euro 2012, och en kompis föreslog att jag gjorde mitt val - att bo i Sverige eller England - baserat på vem som vann matchen ...

Innan Swenglish hade jag inte tittat på fotboll på över tio år, men i år har jag tittat på två matcher eftersom två av mina värdar har "tvingat" mig.

Gårdagens match var ganska spännande för att vara fotboll. Speciellt eftersom min värd, hennes två barn och jag alla satsade pengar på matchen. Jag gissade att Sverige skulle vinna med 4-2. Oddsen var så höga så om det hade hänt hade jag vunnit nästan £800, men när Sverige gjorde 2-1 så ville till och med den engelska familjen att Sverige skulle vinna så att de kunde dela pengarna med mig ...

Det hände tyvärr inte. England vann, 3-2 och jag gissar att det betyder att jag måste bo i England ... I alla fall tills nästa gång Sverige spelar mot England!


FOR MORE INFO (IN ENGLISH) PLEASE CLICK HERE

Svenglish: Vecka13 - Från Alkofri Vegan till Ale och Fotboll

 

Tjusningen med Swenglish är att även om jag ofta reser från stadsdel till stadsel, känns det som att resa mellan två olika länder. Jag tillbringade större delen av helgen med värd nummer 12, mediterade, sjöng mantran och följde en sockerfri, vetefri, vegansk, sattvic (utan svamp, lök och vitlök) diet, och drack inget starkare än nässelte. På söndagseftermiddagen träffade jag värd nummer 13 på en pub och åt (vegetarisk) ”roast”, drack ale och tittade på fotboll.

 

Englands ”roast dinner” liknar den traditionella svenska söndagsmiddagen, men svenskar skulle aldrig gå till en pub för att käka söndagsmiddag – om det inte var ett speciellt tillfälle och man kostade på sig att åka till ett värdshus, där potatisarna sannolikt är kokta istället för ungsgrillade som i England, och köttet i Sverige är vanligtvis gris eller ko, sällan lamm. Och det är inte troligt att den yngre generationen skulle äta tradtionell söndagsmiddag – i Sverige är det hämtpizza som gäller.

 

I England går folk i alla åldrar (inklusive studenter) ut och äter söndagsmiddag och det är förhållandevis billigt (mellan £6 och £10, runt 75kr) och man brukar få ett helt berg med mat. Men maten jag beställde såg inte så aptitretande ut (Jag fotade min tallrik innan jag hade rört något – maten servades i sann ”geggig” stil) and jag kan inte uttala mig om smaken eftersom jag var för hungrig för att bry mig.

 

 

Bland geggan på min tallrik återfanns de traditionella rätterna Yorkshire Pudding  (som inte är en efterrätt, men som påmminer mig om en osötad croissant), caulifower cheese (blomkål med smält ost), och mushroom parcel (champinjon-pirog) så jag bröt definitivt den vetefria, veganska, sattvic-dieten. Det var fint att ta en ale, men det var inte så speciellt som jag trodde att det skulle vara. Jag gillade min super-hälsosama vecka ...

 

Jag kunde inte bry mig mindre om fotbollen – Irland spelade mot Kroatien och förlorade, men Irländarna på puben var på gott humör och sjöng med i de Iriska folkvisorna. Tydligen spelar England mot Sverige den här veckan. Det är bäst att jag tar fram min Svengelska flagga ...

 

FOR MORE INFO (IN ENGLISH) PLEASE CLICK HERE


Svenglish: Vecka12 - Besök Toaltetten i Garderoben

Det här är vad ni alla har väntat på ... ännu ett toalett-inlägg! Familjen jag bor hos den här veckan får priset för lustigaste toalettomständigheter än så länge.

 

Jag trodde att jag låg och sov bredvid en gardrob ... Men det visade sig att vara ... inte gardroben till Narnia ... men gardroben till toaletten! Jag förstår inte meningen med att slösa garderobsutrumme på en extra ingång till toan. (Det finns en till ”normal” dörr också.) Dessutom finns det inget lås på gardrobsdörren så om man använder toaltten kan vem som helst komma in genom garderoben. Springan mellan gardrobsdörrarna är stor nog för att tjuvkika, men som tur är för den som kissar eller vad hen än gör, så kan man inte se själva toalettstolen.

 

Jag har aldrig sett något liknande vare sig i England eller Sverige. Om någon annan har det så säg till!

 

P.S. Trots garderobsfadäsen så får toan 4 av 5 stjärnor eftersom vattenkranen är en ”blandkran” och badrummet är rent och saknar heltäcknignsmatta

 

Ni kan läsa mer om min syn på engelska toaletter i tidigare inlägg.

 

FOR MORE INFO (IN ENGLISH) PLEASE CLICK HERE

 

 


Svenglish: VeckaX - God Save the Queen
Tacka drottningen för en extra ledig dag. Queen Elizabeth har varit drottning i England (Storbritannien) i 60 år och hon firade diamantjubileum i helgen som just gick. För de flesta betydde det bara en extra helgdag, en ursäkt att göra något galet eller dricka för mycket bubbel på en gårdsfest. Inte alltför många brydde sig om själva drottningen.

God Save the Queen, den ökända Sex Pistols-songen släpptes för 35 år sen i samband med drottningens silverjubileum. Jag var väldigt imponerad av denna sång och lustigt som det låter så var Sex Pistols, bland de andra "77-punkbanden" - och deras rebelliska budskap - en av anledningarna till att jag ville flytta till England.

De jag har bott hos hittills (inklusive personen som äger tavlan på bilden) har inte varit stora royalister, de ser det hela som ett slags skämt. Å andra sidan så verkar det som om människor i England gör en större grej av sina kungligheter än folk i Sverige. Vi får inte en extra helgdag på grund av kungen.*

Igår flyttade jag in hos Svenglish-person nummer 12 och hon spenderade jubileumshelgen i ett tält på en åker och var glad över att vara isolerad från alla galenskaper. Min egna åsikter? Jag tycker att kungar och drottningar är gammalmodiga och tycker synd om de som blir tvingade tlll något bara för att de föds i en viss familj. I motsats till vad Sex Pistols sjöng, så är drottningen en människa hon också.


*Men tog just reda på att nationaldagen firas i minne av att Gustav Vasa blev kung 6 juni 1523 ... så svenskarna är lika galna som engelsmännen och kvinnorna trots allt ...

FOR MORE INFO (IN ENGLISH) PLEASE CLICK HERE

RSS 2.0