BARNASINNE, EXPERIMENT OCH SJÖSJUKA

Sky piggade på sig och vi fick ett par välbehövliga semesterdagar i Cha-am. Kände mig som barn på nytt när vi hyrde en tandemcykel och trampade fram längs med strandvägen. Om vi hade haft varsin kompis hade vi kunnat hyra en cykel för 4 personer! Vi roade oss ännu mer genom att guppa omkring på havet i varsitt traktordäck och bli omkullvälta av vågorna.

image24

Eftersom det var brist på både backpackers och nattsudd i Cha-am kunde vi med gott samvete vara "tråkiga" på kvällarna. Inhandlade öl från 7Eleven och skrev några löst sammanhängande sidor på mitt nya experiment. Från och med nu ska jag inte kalla vad jag skriver för "den nya boken" eller "min nästa roman". I ett så här tidigt skede låter det bättre med experiment. Språkfrågan kommer jag ta ställning till senare, efter att översättningsjobbet är klart. I skrivande stund sitter jag på en blommig säng i en bungalow på Ko Tao. Det är en ö som är mest känd för sina dyk- och snorkelställen. Men jag ska ta det lilla lugna i ett par dagar. Verkar som om Skys förkylningsbaciller har hoppat över till mig.

image25

Båtresan hit från Chumpon (där vi bodde en natt i en svettlåda) bjöd på dramatik. Först var katamaranen 1 timma försenad och vi var tvugna att vänta mitt under solklotet och dricka dyrt vatten. Väl ombord mådde jag så illa att jag varken kunde prata eller tänka. Men tankarna kom tillbaka när båten stannade på öppet hav på grund av motorfel. En speedboat fick komma och "rädda oss".

Hu och bu i Hua Hin

Vi lamnade charmiga Kanchanaburi pa min farmors fodelsedag, fredagen 21 april.
Efter djungelaventyr och boende pa en flod vi inte kunde bada i langtade vi efter oppet hav igen,
sa vi tog taget till Hua Hin. Det var ett misstag.
 
image23

Vad som motte oss var en turistfalla. Menyer pa svenska, gigantiska hotell som hade tagit over stranden och knappt en enda bar som inte var en "girlie-bar" (dar feta och overforfriskade tyskar och skandinaver raggade upp thai-tjejer) Till slut hamnade vi pa ett stalle som inte var ett horhus eller lyxhotell; hemma hos en gastvanlig Thai/Hollandsk-familj. Fast de hade nog varit mer gastvanliga om vi hade hejat pa Arsenal och gillat att spendera mer pengar...


Bristen pa privatliv gjorde oss galna och rummet vi bodde i sag ut som ett museum med foremal fran alla varldens horn. Alltifran en polismotorcykel i plast till en anka i tra som fungerade som telefon. Ingen plats for oss och vara ryggsackar... Dessutom var vi tvugna att dela badrum med familjen och vara sociala varje gang vi skulle kissa. Den runda hollandaren snackade bara fotboll och hans vackra thailandska fru slog ner blicken nar vi inte var intresserade av vad de stora hotellen hette och vad man kunde gora dar. Efter att Sky sagt att Hua Hin inte kandes som en Thailandsk stad, slutade de att stalla fragor...


Frukost ingick i priset, men de fragade inte vad vi ville ha. Sa vi vegetarianer blev serverade agg och bacon.  Aven efter att ha plockat bort alla grisslamsor smakade aggen bacon... Detta lilla missode gjorde stamningen annu mer tryckt och vi bestamde oss for att flytta till ett mindre exploaterat stalle.


Nu befinner vi oss i Cha-am, 2 mil norr om Hua-Hin. Vilken skillnad! Stranden ar en strand. Inga flotta restauranger eller privata hotellomraden. Puh! Lite samma kansla som i Rayong med valdigt fa vasterlanningar och billigare priser.


Som sagt allt ar inte solsken och parasolldrinkar... Vi har kommit till ett slags antiklimax pa resan. Kanns som om vi behover "semester" fran varan semester och aven en kort "semester" fran varandra... Sky kanner sig krasslig (en slang av varmeslag kanske, narmare 40 grader har) och sov det mesta av gardagen. (mammas fodelsedag, GRATTIS!) Jag plaskade omkring sjalv i havet och bli utstirrad av alla Thailandare. Jag var den enda som hade baddrakt! Vet inte varfor de badar i shorts och T-shirt. Antingen ar de radda for att bli solbranda (thai-tjejerna koper kramer som ska gora dem mer "vita") eller sa ar de radda for att visa sina kroppar. Kulturen har ar ganska annorlunda, manniskorna ar otroligt konfliktradda och vill inte gora bort sig. Samtidigt ar de ocksa valdigt vanliga och hjalpsamma. For det mesta klarar man sig ur pinsamma situationer genom att le.


Imorgon ar det min mormors fodelsedag och antagligen kommer vi att stanna i Cha-am en eller tva natter till. Vi ror oss sakta ner mot Ko Samui dar vi kommer att bli mer "bofasta". Ser fram mot att ha mer skrivro igen. Haromdan hade jag ett ogonblick av ren inspiration nar jag tittade pa solnedgangen over floden Kwai. En mening fastnade i hjarnan: "I didn't need a beer to enjoy that sunset".

Annars upplever jag lite spraklig kris. Ska nya romanen bli engelsk eller svensk? Har ju redan borjat lite smatt att skriva den pa engelska. Men bada mina sprak blir samre av att vara har... Man maste liksom forenkla engelskan nar man pratar med andra nationaliteter, inte ens Sky pratar "rent". Mitt sjalvfortroende sviktade ocksa rejalt nar jag e-mailade min novell "Painted into Place" till en engelsk kille. Han gillade storyn och mitt satt att uttrycka mig, men han storde sig pa alla sma sprakliga fel. I och for sig ar han en stor spraksnobb, sa jag borde inte ta at mig... Dessutom har jag oversattningsjobbet av Zebraflickan framfor mig. Forlaggaren har precis e-mailat det utvalda kapitlet + synopsis.Arbetet med detta kommer forhoppningsvis gora mig mer klar i knoppen. En stor utmaning och ocksa ett satt att utforska bada spraken.


Forutom "fodelsedagsbarnen" i slakten sa vill jag ge ett stort GRATTIS till Annalivet som fick hedersomnamnande i en poesitavling!!!


En flykt ut i djungeln

image20

image21

image22

2 dikter

Har skrivit 2 dikter under resans gang. En om kvinnorna pa Bali och en om gatan vi bodde pa i Bangkok. Om nagon vill lasa kolla in www.myspace.com/louicepoetry82 (klicka pa mina bloggar "Me and them" och "It's there if I want it"


Songkran

Antingen stannar man inne pa sitt guest house och bestaller take away eller sa gar man ut och ger sig in i leken pa vattnigt allvar. Thailandarna firar sitt nyar, Songkran, genom att ha vattenkrig. I tre dagar! Och det ar inte bara smaoskyldiga plastpikadoller som anvands som vapen... I morse fick jag en hel hink halld över huvudet. Symboliskt satt ar det en slags reningsprocess, men jag kanner mig inte speciellt ren eftersom de spetsar vattnet med ett slags mjolkpulver...

image17


Igar förflyttade vi oss med taxi, bat, taxi, buss, taxi, buss och taxi igen fran Ko Chang till Kanchanaburi, tva timmar oster om Bangkok. Vi trodde att Songkran var över, men sa fel man kan ha! De hade tjuvstartat pa Ko Chang och i Kanchanaburi börjar man senare... Sa totalt blir det nastan en hel veckas firande for varan del.

image18


Livet har hander langs med och pa floden Kwai. Flytande restauranger, guest houses och discon. Man kan till och med hoppa pa en flotte och sjunga karaoke! Men jag kanner mig för fast i mitt gamla blyga jag för att vaga mig pa nagot sant... Vissa dagar gar jag och vantar pa att bli en ny manniska bara för att jag ar i en ny miljö. Fast jag vet att det inte ar sa det funkar.

Nagot konstigt hander med tangentbordet, ibland svenska bokstaver, ibland thailandska... Don't know why!

Barbados mot Spice Girls

Forftarande på Ko Chang. Vi flydde de svenska barnfamiljerna vid White Sand Beach genom att hoppa in i en taxibil som körde oss till "Tree house Lodge" på Lonely Beach. Stranden är inte så ensam som den låter, men man behöver inte trängas (förutom med myggen som i vanliga fall inte gillar mitt blod) Vi bor i en liten bambuhydda utan electricitet och duschen består av en stor behållare med regnvatten och en hink.

Känns som att vara på festival fast med mindre band (samma rastafarikille spelar gitarr varje kväll) och något mindre alkohol (men hinkarna med mekong -thailändsk whisky- och cola är inte att leka med) Kul att träffa andra backpackers också, eftersom vi inte har varit så sociala hittills. Gissar att det svårare att träffa folk när man är ett par. Men här är det inga problem... vi har bekantat oss med en bög från Manchester, en Louise från Australien med svensk flickvän, ett finlandssvenskt par och en snubbe som har 40-årskris.


image19


Och till framförallt Skys stora glädje finns det ett ställe, bara 10 min promenad ifrån hyddan där man kan koppla in sin egen laptop helt gratis! Vilket var tur eftersom min förläggare e-mailade med några sista synpunkter från korrekturläsaren. Hon påpekade att i början av boken då Amanda och gänget befinner sig i 1998 nynnar Josefin på "Kom hem" med Barbados, men den låten släpptes visst inte förrän år 2002... så jag letade efter andra "hatlåtar" från slutet av 90-talet och bestämde mig till slut för "Wannabe" med Spice Girls. Ett ganska säkert kort och stämmer in med Josefins personlighet... Fast säg gärna till om ni har bättre förslag!

Imorgon kväll ska vi fira Thailändskt nyår genom att spruta vatten på varandra.

Att kanna sig svart

Vi lamnade Bangkok pa paskaftons morgon, men inga tecken pa pask har inte. Det Thailandska nyaret ar vad vi har att se fram mot nasta vecka.I skrivande stund befinner vi oss pa on Ko Chang, som ar full av svenskar. Men jag latsas att jag ar engelsk sa att jag kan tjuvlyssna pa allas konversationer...

Resan hit var dock tom pa bade svenskar och andra vasterlanningar. Vi transporterade oss sjalva med buss och overnattade pa ett stalle som hette Rayong. Jag forsokte att paniklara mig nagra Thailandska fraser, men ingen forstar mig pga svenskt uttal... For forsta gangen fick jag kanna pa hur det maste vara for svarta manniskor i vita omraden. Var jag an gick blev jag utstirrad, men inte av nagra arga ogon, snarare nyfikna sadana...
image16
Och en liten kille sprang fram till mig och sa what's your name... Han verkade valdigt stolt over att fa ova sina engelska. Nar vi skulle forsoka hitta en restaurang pa kvallskvisten skakade lokalbefolkningen pa sina huvuden och hanvisade oss till deras marknad eller torg. Jag lyckades forklara att jag bara ater gronsaker medan Sky som ater kyckling aven fick en bit lever i sin stuvning...

Naval, nu ar vi har i tourist city. Bla himmel och blatt hav. Typsikt bara att jag har min roda vecka...

Vad galler skrivande sa ar det lustigt att aven om jag inte skriver sa finns det med mig i huvudet varje dag, nagot som liksom stor. Ord ber om att fa hamna pa papper. Pa en av bussresorna skrev jag en dikt om gatan vi bodde pa i Bangkok, men det hade varit battre om jag forsokt plugga Thailandska istallet!

Bunker i Bangkok

Nagot av en kulturchock att komma fran hotellet pa Bali till en liten bunker for 15 kr per natt nara Khao San Road in Bangkok. Solen steker och vi vandrar mest runt och ater nudlar och mango fran alla frascha gatustand.

image14

Vi skulle ha tagit ett tag norrut, men det ar visst skogsbrander i de trakterna. Sa nu ar vi har i ett internet cafe utan svenska bokstaver och surfar runt i jakt pa en plan. Kanske det blir ett tag osterut till on Ko Chang istallet.

Jo, du har ratt, skriva kan jag gora sen... men jag har min anteckningsbok i vaskan dar intryck efter intryck dokumenteras. Nagonstans maste jag lasta av mig for att huvudet inte ska explodera!

Tack forresten igen, Annalivet och Svintosara for kommentarerna kring min novell, jag fixade till den och fick ivag den till tavlingen precis innan vi lamnade Bali.

Äventyr på moped

Mitt hår har skiftat från rött till sandfärgat och min hud har skiftat färg från vit till röd ... Det här är min sista kväll på Bali och jag kan se tillbaka på mina drygt två veckor här med ett stort leende (även om läpparna är spruckna)!

Först var det något av en kulturchock att lämna hotellets trygga trädgård och hoppa upp på mopeden bakom Sky. Först körde vi till Ubud, en liten konstnärsby med närliggande ap-reservat. Men det var lite tragiskt att se hur allt var uppbyggt kring turism.
Vi försökte så gott vi kunde att fly de flotta restaurangerna och sökte oss till små lokala "Warungs" där menyerna inte alltid finns på engelska. Min favoriträtt är "Gado-Gado" (ångkokta grönsaker med något slags stekt ris och jordnötssås) och om man vill bli berusad på ett billigt sätt kan man dricka Brem, risvin som smakar som diskmedel blandat med socker. Stället vi övernattade på var också mycket traditionellt, inne på en familjs lilla gårdsplan med tillhörande höns och tuppar som väckte oss alltför tidigt...


Vi skumpade vidare mot en liten by vid ett färjeläger (Padang Bai)och en underbar bukt "Blue Lagoon" där Sky lärde mig att snorkla. Fantastiskt! Fiskar i alla regnbågens färger snuddade vid mina händer och jag matade dem med brödsmulor. Vi träffade också på lite andra backpackers som delade med sig av sina tips. (titta inte ens på försäljarna säg bara "already, already". ) Men efter två nätter ville vi vidare ... till ett ställe där folk var så fattiga att de inte ens hade saker att sälja.

Vägen till detta ställe som heter Amed var ett äventyr i sig. Backe upp och backe ner genom djungeln. Inte en enda liten affär eller restaurang inom synhåll. Började nästan tro att vi skulle få sova i nån bambuhydda utan väggar längs med vägen. Men fiskebyn Amed uppenbarade sig till slut och var inte större än ett fåtal spridda hyddor längs med en svart strand (vulkansand).

Det fanns absolut ingenting att göra i Amed förutom att bada eller äta på någon av de små familjedrivna ställena för under en svensk tia. Tiden gick ändå fort och jag hann inte med något annat skrivande än morgonsidorna och lite lösa anteckningar. Men det var skönt att få vara riktigt lat och bara supa in atmosfären och försöka förstå lokalbefolkningens knackiga engelska.

Nu är vi tillbaka på hotellet I Kuta (där Sky fixar datorer) och här ska vi sova en sista natt innan vi flyger till Bangkok. Bara en sista grej... vi stannade längs med vägen för en vätskepaus vid ett litet skjul som var ett matsälle. När jag frågade efter toaletten skrattade de och en liten flicka visade mig till en brun å ... Det var bara att ta av skorna, hoppa i, huka sig och låta kisset flöda!

Tack förresten till alla som läser denna blogg och kommenterar! Och jättekul att se Elin här! Sorry att jag inte alltid har tillfälle (pga dålig internetuppkoppling på vissa ställen) att svara er eller sända privata e-mail.

RSS 2.0