Svenglish: Vecka 28 - Det vete Katten om jag klarar det

”Jag kommer bli förvånad om du klarar 30 veckor. Fattar du vad tufft det är?” Det var vad en kompis sa när jag först berättade om Svenglish. Jag har tvivlat vid ett par tillfällen (t ex under vecka 8 då jag bodde i husvagn och fick spysjuka), men jag har aldrig varit så orolig som jag är nu.

 

Med två och en halv vecka kvar börjar saker gå fel. Förra veckans värd ställde in med bara en dags förvaning eftersom hennes barn var sjukt och jag var tvungen att kontakta en person på väntelistan som turligt nog tackade ja till att ta emot mig. Den här veckan har jag haft kattproblem.

 

Min värd bor i en etta med tre katter. Jag är medveten om att jag är lite allergisk, men tänkte att jag testar. Två dagar klarade jag av. Sen blev jag trött på att jag inte kunde andas ordentligt pga av min astma, så vi hade två alternativ: flytta på mig eller flytta på katterna. Som ni kanske vet så har hundar herrar och katter slavar. Och eftersom vi skulle ha varit tvungna att flytta på allt hår också, var det lättare att flytta på mig.

 

Nu är jag tillbaka hos förra veckans värd som var snäll nog att låta mig sova hos honom även om han stör sig på att jag lämnar sockludd överallt och skvätter ner i badrummet. Jag kommer fortfarande skugga ”kattmamman” på dagarna eftersom jag har lovat att hjälpa till med hennes fyrtioårsfest. (Jag tror inte att jag behöver göra gurksmörgåsar som var fallet på födelsedagsfesten vecka 5.)

 

Vad jag gör om tio år står i stjärnorna ... just nu kan jag bara koncentrera mig på att genomföra Svenglish. Det är bara att hoppas att jag klarar av två veckor till! Jag fick precis ett SMS från värd nummer 29: ”Ät vitlök så att du inte blir sjuk till vår galna vecka :D”. Vem sa att svenskar är tråkiga?

 

P.S. Jag älskar katter ... det är så orättvist att de får mig att nysa. Och självklart kan jag inte låta bli att gosa med dem även om jag inte borde ... D.S.

 

FOR MORE INFO (IN ENGLISH) PLEASE CLICK HERE


Svenglish: Vecka 27 - Engelsk Park & Bajen Bandy

 
Jag hade ingen aning om att en av världens främsta engelska parker finns i Sverige. Jag är tillbaka i Stockholm och min värd rekommenderade en promenad i Hagaparken, nära hans jobb. På en informationstavla stod det att Haga är ”one of the world’s leading English parks”. Tydligen består en park i engelsk stil av utsiktspunkter, gräsmattor, buskage, trädridåer, alléer och slingrande gångstigar. Väldigt originellt. Not. Fast jag måste erkänna att jag inte såg hela parken. Vad jag fastnade mest för var en turkisk paviljong som påminde mig lite om The Royal Pavilion i Brighton.

 

 

 

Förra veckan prövade jag min lycka på isen, den här veckan fick jag stå vid sidan av som åskådare och dricka öl. I England är det knappt ingen som vet vad bandy är, men å andra sidan är det inte så många i Sverige som vet hur cricket spelas.

 

Min värd är ett Hammarby- eller  ”Bajen"-fan och de vann matchen mot GAIS från Göteborg med 8-1. Även om jag tycker att det är en fin sport, rent konstnärligt att titta på, tappade jag intresset efter 4-1 och tyckte synd om förlorarna. Jag kände mig också lite rastlös för jag ville själv va på isen. När jag var liten tyckte jag det var ganska kul att spela och titta på bandy eftersom min hemstad Nässjö är en bandystad.

 

Efter att ha sportat så mycket förra veckan (löpning, konståkning, klättring, zumba och power walk) blev jag beroende av endorfinkicken. Jag är inte intresserad av att tävla eller att springa fortare eller längre, men de veckorna jag bott med folk som tränar mycket har jag känt mig väldigt glad och full av energi, och hopppas att träning är något jag kan hålla igång med efter Svenglish. En person jag bodde med använde till och med gymmet som ett substitut för lyckopiller. I vanliga fall springer veckans värd ett tre gånger i veckan, men är nu inne i en viloperiod, så jag klättrar på väggarna! (Inte bokstavligt den här gången ...)

 

FOR MORE INFO (IN ENGLISH) PLEASE CLICK HERE


Svenglish: Vecka 26 - Louise på Isen

k

 

Det var inte första gången jag stod på skridskor, men det var första gången jag provade på konståkning, det vill säga hopp och piruetter även om jag inte riktigt kom så långt. Veckans värd är professionell konståkare och jag fick vara med i nybörjargruppen för vuxna som hon är tränare för.

 

Jag är stolt över att jag bara ramlade en gång, men en annan kvinna i gruppen var stolt över att hon hade ramlat två gånger eftersom hon förut hade varit rädd för att ramla överhuvudtaget. För att lära sig måste man vara villig att ta risker och vara beredd på att falla, så nästa gång kanske jag ramlar mera ... Om det blir en nästa gång! Jag tror jag föredrar bandy eller hockey för då får man i alla fall ha på sig ordentlig utrustning med armbågs- och knäskydd.

 

Jag befinner mig i Halmstad som är en sommarstad och även om det inte är badsäsong fick jag se havet. Innan ispasset tog vi en löptur på stranden – inklusive några cross fit-övningar, så mina ben var redan lite ömma. Och på Fredag kväll ska jag få dansa zumba. Jag har inte haft en så här sportig vecka sen Svenglish-vecka11 då jag bodde med en tjej i England som tog med mig både på springrundor och klättring. Efteråt gick vi till puben. Här blir det mest protein-shakes och vitamin-smoothies!

 

Hursomhelst är jag jätteglad att jag fick prova på konståkningen. Genom Svenglish har jag upptäckt att jag känner mig som mest levande när jag provar något nytt och utmanar mig själv hur läskigt det än är.

 

FOR MORE INFO (IN ENGLISH) PLEASE CLICK HERE


Svenglish: Vecka 25 - En Vegetarians Mardröm

 

Jag hade fruktat den här veckan i flera veckor. Som en del av Svenglish skuggar jag mina värdar på deras jobb om det är möjligt. Min nuvarande värd styckar grisar och gör färs på kor om dagarna. Som tur var behövde jag bara titta på, men det var tillräckligt äckligt för en vegetarian.

 

I England finns det fortfarande kvar traditonella slaktare där man kan handla närproducerat kött. Sveriges motsvarighet är manuella charker i matbutiker, men även de är på väg att försvinna eftersom folk köper mer färdigförpackat.

 

Butiken där min kompis jobbar ligger i ett samhälle nära min hemstad där dialekten är hemsk. En del av kunderna lät riktigt otrevliga även om de inte menade det, och sa ”dö” (uttalas som ö:et i dörr) istället för du. ”Dö, ja to ja sa ha en schinkebit te å koka” (Du, jag tror jag ska ha en skinkbit till att koka).

 

I slutet av dagen hjälpte jag till med att diska, sköljde av likdelarna från brickorna och hällde blodigt vatten i vasken. Och min mage vände sig utochin när jag blev visad oxtungan. Min kompis trodde att jag skulle vänja mig, men jag tackade nej till hennes erbjudande att vara med en till dag på jobbet ... För mig känns det lika jobbigt att äta ko och gris och lamm som att äta hund och katt eller andra husdjur, och det är därför jag har svårt att hantera kött överhuvudtaget.

 

Jag är ganska övertygad om att jag kommer förbli vegetarian i resten av mitt liv. Det är bättre för djuren, miljön och för hälsan. Jag var glad över att hitta några vegetariska och veganska produkter såsom havreglass och soyakorv i butiken, men i allmänhet tycker jag att det finns mer och bättre vegoalternativ i engelska affärer och där är produkterna bättre märkta: du behöver inte lusläsa innehållsförteckningar, det räcker med att titta efter texten ”suitable for vegetarians”.

 

BRA ANLEDNINGAR ATT BLI VEGETARIAN

 

FOR MORE INFO (IN ENGLISH) PLEASE CLICK HERE


RSS 2.0