Någonstans i luften

Hoho... tungt att komma igång igen efter en veckas uppehåll...
(men skitkul att ha Svinto-Sara på besök så klart :)

Innan det tillfälliga avbrottet jobbade jag med festkapitlen då Amanda hånglade med Eddie på Jontes fest. Nu har jag kommit till kapitlet NÅGONSTANS I LUFTEN.

Är inte säker på hur mycket Kim ska bry sig... i nuläget blir hon ju inte arg överhuvudtaget... hon bara skickar tillbaka Eddie till London... Har svårt för detta kapitel överhuvudtaget. För mycket hattig dialog... Måste fokusera mer på Amandas känslor och hennes utegångsförbud... Ibland blir jag för ivrig bara för att jag vill ha fram Kims åsikter.

Några tips på vad jag kan göra med detta kapitel skulle uppskattas!

Tillfälligt avbrott

Svinto-Sara kommer på besök från torsdag till måndag. Hurra, hurra!!!

Så jag kommer ta ett tillfälligt avbrott i arbetet med Amanda... fast eftersom jag har experthjälp på plats kommer jag inte kunna låta bli att PRATA om boken och fråga om råd... det är ju också en del av arbetet....

Tack igen till alla som ger mig support!

ATTRIBUT OCH MASKER

Skulle ha jobbat extra på biblioteket i eftermiddag, men de ringde och sa att de inte behövde mig. Bra för Amanda. Dåligt för min ekonomi.

Nu har jag jobbat med ett helt nytt kapitel, som kommer efter MORGONSTÅND. Det nya kapitlet heter ATTRIBUT OCH MASKER och utspelas i matsalen. (Det är lite av en återvinning av den allra första versionen av första kapitlet när Amanda går efter Josefin i matsalskön. )
Nu handlar detta kapitel om Danny Demons och Maries konflikter. (Dannys halvkända syrra och Maries ångest över sina skilda föräldrar ) +en liten glimt av Josefin och Alexanders förhållande och Erika som är det femte hjulet.
Detta kapitel går även ut på att Amanda försöker imponera genom att berätta om Eddie och att Kim ska ha fest.

Sen föjer shoppingkapitlet med mamman KRAKEN TILL KARL. Har lagt in lite mer djup i mamman. Hon funderar på att köpa en mango, eftersom hon drömmer om ett mer glamouröst liv.

Och efter detta följer festkapitlen: 3,5% DIMMIGARE, VAKTHANDEN, PIZZAHOROR, HITTAR HUD SAMTIDIGT OCH FÅNGA MÅNEN. Har inte ändrat så jättemycket i dessa kapitel. Mest tänkt på att lägga in små trådar. Som Sara nämnde.... att i första delen är jag bättre på att följa upp saker. En ny tråd är att kondomerna som Amanda får på sex&samlevnadsdagen följer med i hennes ficka.

Blommor och bin

Jag känner mig bättre nu angående del två. Har bestämt mig för att testa den nya strukturen.

Idag har jag jobbat med början av del två och försökt få fram extra mycket ångest över Amandas sexuella oerfarenhet.

Så del två utpspelar sig nu under HT 99 och börjar med följande fyra kapitel:

SEX & SAMLEVNAD (Tidigare hetta detta kapitel SJU SOM INTE GJORT DET. Lade in extra konflikt med Josefin. Hon vill sluta med p-piller för att hon har gått upp i vikt (men det syns inte på henne!)
EN KNOTTRIG OCH EN MED JORDGUBBSMAK ( Lagt in extra grej  för att göra pappan djupare. Han ber att få låna Amandas tyskaböcker eftersom hon ändå inte pluggar)

SE MEN INTE RÖRA (Omarbetat kapitel där Amanda träffar Eddie första gången. Har tagit bort alla nyårshändelserna och istället gjort det till en vanlig fredag då Amanda umgås med Kim och Eddie)
MORGONSTÅND (I stort sett samma kapitel. Men något mer pinsamt för Amanda)

Nu ska jag ta en paus för att analysera dikter från Anna och Lotta! Hjärnan kan behöva annat att tänka på. Igår blev en kille jag halvkänner sur, för att jag inte hade energi attt bli bättre kompis med honom. Han fattar inte hur mycket energi det går åt att jobba med Amanda och alla hennes vänner ;)!!!

Radikala Klipp

Jag har precis läst igenom första halvan av DEL TVÅ. Från kapitlet NYÅRSLÖFTEN till och med kapitlet KVINNLIGA VERSIONEN AV BERT.

Nu är jag lite deppad för jag tyckte att det var tråkigt att läsa och dåligt skrivet. BAJS! BAJS! BAJS!
Funderar på att göra några radikala klipp...

1. För att skapa mer dynamik tänkte jag dela DEL TVÅ i två halvor och kalla första halvan HT 99 och andra halvan (som börjar med marknaden) för VT00

2.  Att göra om vårtermin till hösttermin medför att jag måste tar bort nyårsafton. Tänkte börja med SJU SOM INTE GJORT DET (sex&samlevnadsdagen) och SEN kan det handla om Eddies besök och efterfesten hos Jonte (måste även ta bort alla snöreferenser eftersom det inte är vinter)

3. Tänkte klippa bort hela Stockholmsresan. Författarhuset tyckte inte att den tillförde någonting. Tänkte lösa detta genom att Marie ska åka men Amanda FÅR INTE ÅKA till Sthlm för sina föräldrar och måste stanna hemma. Men Marie köper några coola saker åt henne på Blue Fox.

4. Tänkte avsluta DEL TVÅ med FRIGÖRANDE DANS och börja DEL TRE VT00 med 18-årskalaset och sen kan marknadskapitlet följa direkt efter

5. Tyvärr måste jag ta bort feministdemonstrationen eftersom internationella kvinnodagen inträffar på våren.

Jag kommer alltså ha 4 delar istället för 3.
ETT: HT 98 (börjar med HÅL VÄXER INTE ALLTID IGEN och slutar med NÄR SAKER SLUTAR MITT I)
TVÅ: HT 99 (börjar med SJU SOM INTE GJORT DET och slutar med FRIGÖRANDE DANS)
TRE: VT 00 (börjar med ETT EGET HUS (18-årskalas) och slutar med Hultsfredsfestivalen
FYRA: VT 01 (börjar med LÄMNA FOTSPÅR och slutar med... vet ej än vad jag ska göra med slutet!

Snälla, snälla hjälp mig! Vad tycker ni? Klipper jag för mycket? Ellet för lite ;)?
Är det något annat jag kan till föra? I och med att jag klipper bort så stora bitar som Stockholmsresan finns det ju plats att fördjupa karaktärerna och lägga in mer funderingar... just nu kallar jag alla brev till Kim rätt och slätt för "HÅL".

Äpple med mask

Tillbaka från en helt underbar hippifierad festival... gjorde en massa workshops...  bland annat bivax-målning, trummning och en meditation där jag mötte poeten inne i mig. Och den där poeten inne i mig gav mig ett rött glansigt äpple, men när jag skar det mitt itu var det fullt av krälande maskar. Men när jag låtit maskarna kräla ett tag på mina händer upptäckte jag att inuti kärnhuset fanns det en liten röd pärla (en av de pärlorna min dagmamma använde i olika pysselsammanhang)
Det kändes som om det var ett tecken på att jag måste ta itu med det som är obekvämt, ta itu med det som krälar och kryper inuti mig och Amanda. Först då kan ja nå pärlan.

Också genom att kladda med färger och slå på trummor kom jag i kontakt med det barnet jag var innan jag började skolan. Innan jag började jämföra mig med andra... Då allt jag skapade bara var för skojs skull... innan tävlingen kom in i bilden.

Tack igen Svinto-Sara för alla kommentarer. Ska skriva ut första delen och låta den ligga och gro. (och om jag kommer på något kan jag alltid kladda i marginalerna) Ska fundera på om jag kan ta med händelserna från "DET KOMMER INGET SKÖNT"- kapitlet lite senare eller väva in det i "BLÅSER IN I MIN MUN"- kapitlet.

Denna veckan ska jag läsa igenom DEL 2 och fundera över vad jag kan stryka, vad jag kan fördjupa och vad jag kan dramatisera mera.

Peace.

När saker slutar mitt i

SAMMANSTÄLLNING AV OMSKRIVNING FÖRSTA DELEN

Idag var det sista hårda skrivförmiddagen innan jag åker på festival från torsdag till måndag. Hurra!

Den största ändringen jag har gjort är att döpa alla brev till "Barndomshål". De är skrivna av Amanda i nutid på svenskalektionerna, men hon blickar tillbaka till händelser i barndomen.

Jag strukit följande kapitel: FEST I SKOGEN, SKAV MELLAN BENEN, LIGGANDE I HANDELSKLASEN, ALLAS HELGON NÄR MAN DÖR och DET KOMMER INGET SKÖNT.

Men jag har lagt in fler filosofiska funderingar och kommentarer i de andra kapitlen.  Första delen slutar med "NÄR SAKER SLUTAR MITT I" Men jag har byggt in lite av konversationen som Kim och Amanda hade på kyrkogården i det kapitlet.
Jag är rädd för att Kim ska bli för "föreläsande", men samtidigt tycker jag att hennes åsikter är viktiga för Amandas mognad.

Jag har lagt till några bikonflikter: Marie är mer upprörd över sina föräldrars skilsmässa och Danny Demon är avundsjuk på sin äldre syrra somspelar i ett band. Perfekta Josefin har mer problem med sin pojkvän Alexander. Erika drabbas hårdare av Josefins utnyttjande. Hennes fest blir något mer misärartad. Föräldrarna har blivit något mer ödmjuka. (Pappan har komplex för att han inte hann plugga när han gick i skolan och mamman söker sig till glamourgrejer för att hennes familj var religiös)

Jag har döpt om kapitlet UTKLÄDD HÅRDROCKARE till HÖRNOR. Där jag mest fokuserar på de olika grupperna i cafeterian.

ELD kapitlet har jag med mest för att det är första gången som Amanda röker. (eftersom jag strök orienteringskapitlet) Jag håller fast vid mitt 230 km till Stockholm även om det är en riktig darling. Om någon har förslag på mer drama är jag tacksam;)

Jag har tagit bort allt som hade med skolfotograferingen att göra. Jag har tagit bort när Amanda tittar på internet hemma hos Erika.

Detta om detta! Skulle bli jätteglad om ni har några fler kommentarer, innan jag börja arbeta med del 2.

Punkt. Slut. Festival time!

ps. Jag fick tillbaka lite glädje för poesin igår kväll. Spelade in en slags demo med mina writing sisters. 4 dikter som vi ska lägga upp på My Space. Mer info senare. ds.

Barndomshål

Blev väldigt glad för alla "Svintos" kommentarer.

Nu har jag döpt om breven till "Barndomshål" och lagt in en massa reflektioner om att Amanda hade behövt en skottsäker väst när hon var liten. Precis som jag är hon en ÖVERKÄNSLIG person.

Men har lagt till en extra elakhet på Erikas fest så att Amanda har mer rätt att gråta...

Jag är väldigt fäst vid kapitlet "230km till Stockholm" eftersom jag tycker att det visar på hur "fast" man kan vara i en småstad. Men det kanske bara är en av mina darlings... ska tänka på saken.

Igår jobbade jag HELA dagen med Amanda och det gör mig oerhört distanserad från den "verkliga världen". Tyvärr måste jag jobba på biblioteket i eftermiddag... Men förhoppningsvis får jag tid att tänka på hur jag kan utveckla "barndomshålen" medan jag gömmer mig bland hyllorna ;)

Guns N' Roses

http://www.gnrsweden.com/

Skulle bara skriva att genom hela omarbetningsprocessen lyssnar jag konstant på Guns N' Roses... får akta mig för att inte klämma in för många låtcitat i min bok ;) Den är inte självbiografisk, men jag har många gemensamma drag med huvudspersonen... t ex kärleken till Guns N' Roses.

Kolla in länken ovan, min bror "Steve Mckagan" är en av personerna bakom GN'R Sweden.

Någon form av existentiell reflektion

Jag tog ledigt från datorn över helgen för att fräscha upp hjärnan. Träffade mina "writing sisters" och lyssnade på en intervju med oss på lokalradio. Men det är som om jag inte tar min "poesikarriär" på allvar, sen jag börjat jobba med romanen igen.

I lördags läste jag igenom lektörsutlåtandet och försökte ta till mig kritiken. Det saknas "någon form av existentiell reflektion".

Nu har jag arbetat igenom avslutningen av första delen och tänker tillbringa resten av dagen med att färdigställa första delen. Det är kul att lägga in existentiella reflektioner mellan raderna, men jag är rädd att det blir FÖR mycket ordbajs och självömkan.

Men jag har lyckats bra med att stryka ett par långrandiga kapitel.Morgonsidor och andra vanor

Förut var jag en person som skrev på kvällarna och nätterna... men nu har morgonen blivit min bästa tid... kanske för att Sky sover och jag är helt för mig själv. Och inga kompisar ringer och stör vid den här tiden heller.

Jag börjar varje morgon med att skriva 6 A5-sidor, om vad som helst för att tömma hjärnan på skit och nattliga drömmar. Sen jobbar jag hårt med boken i 2-3 timmar innan jag börjar jobbet klockan 2. (jag jobbar deltid på ett bibliotek för att ha råd med mat&hyra)

Well, well... det går framåt. Har tagit mig igenom fördjupningen av första delen och exprimenterat med Amandas tankar och känslor i brevform. Funderar på att ta bort tillbakablickarna och bara ha med nutidsbrev. Men jag är väldigt fäst vid Amandas barndomsminnen...  tänker göra två versioner så får jag se vad Författarhuset tycker.

Kill egos and darlings

Känner mig smått utkörd efter poesikvällen i måndags. Blev trött på alla människor som vill synas, som går upp på scen bara för sakens skull, men inte har något att säga. Är jag lika patetisk själv? Tycker även att det är svårt att vara i ett "band" eftersom jag måste samarbeta med andra... 
Det är därför jag älskar att skriva på min roman. Det är bara jag, jag, jag. Jag som ställer och styr och skapar. Men jag lär mig mycket av mina poesisystrar också... Viktigast är att vi har roligt, inte att vi blir kända...

Hur som helst... nu har jag jobbat vidare med Amanda. 2 timmar igår förmiddag och 2 timmar idag. Fördjupning av första delen. Mer misär på Erikas fest, med objudna gäster. Funderar på att ta bort kapitlet där Amanda och Marie springer vilse på orienteringen på gympan. Det blir för likt Fucking Åmål eftersom de blir upplockade av en man i en bil. Kill your darlings!

RSS 2.0