Fråga 1b+c: Vad skulle du INTE sakna med England/Sverige om du bodde utomlands och vad skulle du vilja ändra med ditt land?

Folk gav väldigt lika svar på vad de inte skulle sakna och vad de skulle vilja ändra på, så jag har klumpat ihop alla svaren. Och svaren är publicerade efter någon slags popularitet.

Vad folk i Sverige INTE skulle sakna med Sverige och vad de skulle vilja ändra på

 

Flytta Sverige söderut. Vädret, regnet, kylan, vintern. Att det är kallt och mörkt. Mer sol. Sommaren skulle vara längre och torrare. Att den svenska sommaren verkligen var sommar. "På vintern är man så medveten om att det är pissväder, man är inställd på det, det är mer frustrerande på sommaren."

"Det är lite väl moraliserande ibland, men det är inte bara dåligt, det beror på hur mycket jag håller med."
"Ibland stör man sig på att svenskarna är så rediga att det är så mycket regler och sånt, utomlands står folk inte i kö och de röker överallt, det är mer frihet, men samtidigt kan jag sakna det också, lite dubbelmoral."
"Det är mycket med den här fyrkantigheten som irriterar mig som jag ändå uppskattar." 

"Att svenskar är så självgoda och godtrogna att alla tror att Sverige är så himla bra och tror att allt funkar så bra på ett blint sätt, att man tror att myndigheter gör rätt bara för att de är myndigheter."
Trångsynthet, instängdhet, "många tror att Sverige är världens medelpunkt, att allt kretsar kring oss"

Jantelagen! Att alla ska va likadana och att man inte får vara bra på nånting. Bitterheten, likgiltigheten, att det inte finns nån glöd 

Att det skulle sluta vara rasistiskt
Den växande främlingsfientligheten, en växande vi och dom-känsla
Segregationen
"Vi behöver mer förståelse för att hantera hur samhället förändras. Mångkultur är en väldigt bristfällig debatt."
"Sverige skulle vara mycket större. Man skulle ta hit en miljon kinser, det är så jävla litet överallt. Det skulle finnas mer städer som är spännande att uforska, man märker att det är så himla litet hela tiden. Det skulle finnas mera av allting."

Att politiska diskussioner skulle hållas på en relevant nivå inte rösta efter plånboken och såna grejer.
Avskaffa ¾ av politikerna. Politiken, djurhållningen.
Den borgliga regeringen.

Uteställerna. Det är mycket trevligare att gå ut utomlands.
Dyrt att gå ut att ta en öl, dyrt att gå ut och äta
Att folk var lite mer öppna och sociala
Den svenska icke-spontaniteten – att bara kunna träffas efter jobbet. *Här måste allt vara mer planerat, det kväver den där spontaniteten, begränsar de sociala livet." 
Inbundenheten, tystlåtenheten, att vi är så misstänksamma

Att ta hand om sin familj när de blir älder isället för att skjuta ifrån sig ansvaret

Stressen, julafton

 

Vad folk i England INTE skulle sakna med England och vad de skulle vilja ändra på

 

Att människor skulle vara mer rakt på sak, varmare, mer öppna
Varmare gentemot varandra och främlingar
Ovänligheten. Att människor skulle visa varandra mer respekt på allmänna platser.
”Folk kan vara ganska kyliga, folk är inte lika gästvänliga som i andra länder. Människor här kan vara så privata, de vill inte bli störda.”
”Engelsmän kan vara lite på sin vakt, utomlands är inte folk misstänksamma mot främlingar på en gång.”
Opålitligheten, folk håller inte vad de lovar
dåligt uppträdande, stelhet, det reserverade brittiska

”Det finns en attityd som går ut på att bara tänka på sig själv, folk tjänar pengar men delar inte med sig, bryr sig inte om andra människor, det finns en roffa åt sig-attityd.”

En mer positiv attityd gentemot livet och andra människor i allmänhet. ”Det är inte okej att lyckas i England, man ser ner på dig. Om det går bra för någon får man inte tillräckligt med uppmuntran.”

David Cameron
Ett system som låtsas att det är en demokrati, villfarelsen i politiken
”Zeitgeist-kulturen”, hur det här landet styrs
Inständheten, anglocentriskheten

Främlingsfientligheten, “Det syns inte så mycket i Brighton, men en stor del av landet är ganska rasistiskt.”
Få bort rasismen. “Folk tror att man kan få grejer bara för att man är Brittisk, folk vill bara ha saker gratis och är inte villiga att dela med sig. Det är en rasistisk kultur, de vill ha någon att skylla på, de har den här idén om att det var bättre förr, men jag är inte så säker på det.”

Byråkratin. ”Det är en massa papper att fylla i”.
Regler för allting, att inte kunna göra vad man vill, att man måste ta hänsyn till säkerhet hela tiden.Överförmyndarsamhället, ”min kompis kunde inte ta en bild på sitt barn i badhuset, är alla pedofiler?”

”Etablissemanget är för involverade i privatskolor och kungliga familjen, det känns förtryckande ibland.”
Sluta lägga så mycket vikt på kungafamiljen

Bostadsghetton, ”chavvy people”
Supande
Klassystemet ”Jag står inte ut med snobberi”
Snobberiet. ”Jag hatar fasaden engelsmän tar på sig, de säger en sak, men menar en annan. De pratar bakom varandras rygg”.

“Kommersiell brittisk poesi är apatisk och tråkig och det är Larkins fel. Jag skulle vilja att folk var mer kritiska och intresserade.”

Mindre ungdomskult, mer blanding av åldrar

Kändiskulten på TV, de negativa nyheterna, Daily Mail, skvallertidningar, brittisk press

Trånga bostäder

Opålitligt väder, lång grå vinter, vädret, det dåliga sommarvädret. ”Jag gillar att ha årstider, men jag skulle vilja årstider som höll vad de lovade”.

Tåg

Mina tankar: Värme och Kyla

Alla vet att engelsmän traditionellt är kända för att vara artiga, och därför var det intressant att så många personer i England ville att folk skulle vara varmare och öppnare. Men att var artig är inte samma sak som att vara varm och öppen... Svenskar ville att folk skulle vara mer sociala, men det låg inte lika högt på listan. För svenskar verkade vädret och den långa vintern vara det som folk ogillade mest och ville ändra på.

Rasim och missnöje är ett problem i båda länderna. Människor i England verkar något mer arga på samhället och systemet, i Sverige har folk blandade känslor. För tillfället låter jag någon annan analysera de mer politiska svaren.

Vad jag inte saknar med England är kylan inomhus. Inte en enda engelsk person nämnde de kalla husen: de är vana vid det. Det är bara jag som är en bortskämd svensk med ingen rätt att klaga. Vad jag skulle vilja ändra på är bostadssituationen, att göra det billigare och lättare för folk att hitta ett bra ställe att bo på.

Vad jag inte skulle sakna med Sverige är... jo, kylan utomhus! De långa vintrarna. Och jag skulle vilja att folk var mer artiga här och sa förlåt när de råkar stöta till någon.

I båda fall skulle min lista kunna bli lång, men jag skrev bara ner det första som kom upp i huvudet, och det var så de flesta av mina ”Svenglish-personer” svarade på frågorna.

Den här studien är inte på något sätt vetenskaplig, svaren är baserade på intervjuer med femton personer i England och femton personer i Sverige, i åldrarna 22-59 år. Håll utkik efter nästa fråga: Vad betyder det för dig att vara svensk/engelsk?

FOR MORE INFO (IN ENGLISH) PLEASE CLICK HERE


Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0